Ursprungsfolk ockuperar Belo Monte

Bygget av det omtvistade vattenkraftverket Belo Monte i delstaten Pará står återigen stilla sedan måndag kväll då det ockuperades av drygt hundra fiskare och medlemmar av olika ursprungsfolk i Iriri-regionen.  

Demonstranterna protesterar mot att de som direkt påverkas av dammbygget inte hörts innan bygglicensen utfärdades, vilket strider mot internationell rätt och brasiliansk lagstiftning.  Enligt koordinatören för MAB, den brasilianska rörelsen för människor som drabbats av dammbyggen, Antônio Claret, så erkänner byggkonsortiet Norte Energi inte ens dessa människor existens:
-       De här människorna lever utan att veta var de ska bo eller hur de ska överleva efter att dammen fylls. De lever i total osäkerhet! Enligt våra uppgifter kommer cirka 70 procent av dem att få mycket lite eller inget skadestånd, säger Antônio Claret till nyhetsbyrån Radioagência.

Bygget ska enligt planerna vara klart och dammen fyllas i januari 2015.

Fiskarna och ursprungsfolken kräver genom sin aktion erkännande och förhandlingar med byggkonsortiet för att garantera sin framtida utkomst. Enligt företaget Norte Energia handlar det om drygt fem tusen människor som drabbas direkt av dammbygget, men organisationerna hävdar att det är många fler. Ursprungsfolken kräver också att Norte Energia uppfyller de åttaganden som de utlovade vid förra ockupationen i juni i år.

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna