Unga latinamerikaner i krisens Sydeuropa

Tiotusentals latinamerikaner är bosatta i Europa. Det koloniala arvet och språket har gjort att de flesta har bosatt sig i Spanien respektive Portugal, men det senaste årets ekonomiska kris och allt hårdare visumregler har fått fler och fler att vända hem. I Latinamerika.nu:s artikelserie Krisens migranter berättar unga latinamerikaner i Europa vad som fört dem hit och hur de ser på framtiden.

En del kommer för att studera, andra har flytt från vad de beskriver som ett kaos i det egna hemlandet, och flera pratar om möjligheten att känna sig helt säker ute på gatan - oavsett tid på dygnet. Men traditionellt är det en bättre ekonomisk tillvaro som latinamerikaner har sökt när de flyttat till Europa.

- Till Portugal har det kommit många brasilianare från fattigare regioner eftersom de här har kunnat arbeta och samtidigt skicka hem pengar. Brasilianska unga kvinnor och män har jobbat med det som portugiser själva inte velat göra, som att städa och servera. Att ha samma slags arbeten i Brasilien innebär en väldigt låg minimilön, säger Silviana Martins, brasilianska som bor och arbetar i Lissabon.

Silviana Martins.: Emma Larsson.Ingen har dock undgått det ekonomiska kliv som Brasilien de senaste åren har tagit och många brasilianare, bosatta i både Spanien och Portugal, har redan åkt eller är på väg tillbaks hem. Detta gäller inte bara brasilianare. Enligt myndigheterna i spanska Katalonien har hälften av alla argentinska medborgare bosatta i regionen åkt tillbaks till Argentina och siffror från 2011 visar att tusentals Ecuadorianer lämnade Spanien varje månad under samma år.

I krisens Sydeuropa är jobbmöjligheterna få och tusentals latinamerikaner är nu på väg tillbaka till sina hemländer där det i flera fall råder ekonomisk tillväxt. Krisen har också bidragit till att det blivit allt krångligare att få visum och arbetstillstånd. Spanien hade tidigare särskilda avtal med många latinamerikanska länder vad gäller visum som nu inte längre gäller.

Något som infördes i mitten av 00-talet och som har underlättat för många latinamerikaner är Spaniens "ley de nietos" (barnbarns-lagen direktöversatt) som innebär att en person med spanska mor- eller farföräldrar har kunnat få dubbelt medborgarskap. En liknande lag har funnits i Italien. Vissa av länderna har även varit befriade från att ansöka om turistvisum vilket under en period resulterade i en ökad invandring från en av Spaniens största invandrargrupper, ecuadorianer. "Ley de los nietos" finns kvar men på grund av påtryckningar från EU, problem med att många arbetat illegalt i landet samt den ekonomiska krisen har Spanien skärpt andra invandringsregler. Om du inte ska studera eller har ordnat med ett arbete är det nu ett tremånaders turistvisum som gäller, vilket exempelvis kräver att du har en stor summa pengar på ditt bankkonto. För länder inom Schengen handlar det om mellan 30 och 60 euro per dag som du planerar att stanna i landet. Pengar som är mycket svåra att skrapa ihop många latinamerikaner med låg inkomst.

"Spaniens kris sätter stopp för många immigranters drömmar" skrev den Ecuadorianska tidningen El Universo i en artikel redan i januari 2011 och sedan dess har den ekonomiska situationen i Spanien bara gått utför. Men många latinamerikaner fortsätter att komma även om det i många fall handlar om akademiker från medelklass eller övre medelklass som tröttnat på korruptionen eller som vill skaffa sig en europeisk examen.

 

Text: Emma Larsson, frilansjournalist
Foto: Emma Larsson och Tango7174/Wikimedia Commons

Fakta

Flödet av immigranter mellan de två kontinenterna har
långt ifrån alltid sett likadant ut. Under en stor del av 1900-talet var
fenomenet omvänt och mängder av européer tog sitt pick och pack för att
söka lyckan i el nuevo mundo. I Mussolinis Italien och sedermera
Francos Spanien utvandrade tusentals italienare och spanjorer till
särskilt Mexiko och Argentina.

Trenden vände under de
Latinamerikanska diktaturerna under 60- 70- och 80-talen. När
Francoregimen i Spanien föll öppnade landet sina gränser och Spanien är
nu ett av länderna i Europa med flest utrikesfödda. Ecuadorianer (359
000) följt av colombianer (270 000) var de största grupperna
latinamerikaner bosatta i Spanien 2010 enligt siffror från EU.

Fattigdom,
politiskt klimat i hemlandet, ekonomiska kriser (som den i Argentina
2002) och möjligheter till studier och jobb, som exempelvis Spaniens
byggboom under nästan hela 00-talet, har alla varit anledningar till
varför latinamerikaner kommit att flytta ifrån sina hemländer. I
Portugal bor det cirka 70 000 personer med brasilianskt medborgarskap.