Undantagstillstånd i västra Guatemala

I tisdags kväll deklarerade Guatemalas inrikesminister Mauricio López Bonilla undantagstillstånd i kommunen Santa Cruz Barillas, belägen i  provinsen Huehuetenango, efter att närmare 200 beväpnade män intagit en militärbas i staden och utkrävt rättvisa för en lokal ledares död och ytterligare två personer som skadades tidigare samma dag. 

Under eftermiddagen den första maj utsattes tre ledare för det lokala civilsamhället för ett bakhåll när de var på väg hem till sitt samhälle nära Posa Verde, där företaget Hidro Santa Cruz planerar att anlägga ett vattenkraftverk. En person avled till följd av attacken och två skadades.  En av de överlevande männen har tidigare vägrat sälja sin mark till företaget, vilket han har fått utstå juridiska trakasserier på grund av. De överlevande rapporterar att deras angripare körde fordon som liknar dem som ägs av företaget Hidro Santa Cruz, varför det antas att attacken utfördes av personer med kopplingar till företaget.

Det var denna händelse som utlöste den hätska stämning som ledde till att 200 män beväpnade med handeldvapen och machetes intog den lokala militärbasen. Enligt Rony Urizar, talesperson för försvarsdepartementet, misshandlades och skadades flera soldater, varav en allvarligt. Efteråt ska männen ha dragit vidare och tänt eld på flera byggnader i staden. Guatemalas president och ex-generalen Otto Pérez Molina kallade upprorsmännens handlande för en attack mot militären, och påstod att de som deltog i upploppet hade kopplingar till drogkarteller. Enligt uppgifter har inrikesministern förutom undantagstillståndet även beordrat förstärkning av militär- och polistrupper från Guatemala City för att återställa ordningen i provinsen.

Händelserna markerar kulmen på en konflikt där lokalbefolkningen och civilsamhällesorganisationer motsätter sig bygget av ett vattenkraftverk nära Posa Verde. Företaget Hidro Santa Cruz har påbörjat anläggningen med godkännande från regeringen, trots att det kommunala rådslag som hölls av lokalbefolkningen 2007, med grund i den guatemalanska lagstiftningen, liksom internationell rätt, avslog förslaget om byggandet av vattenkraftverket. Enligt Amnesty respekteras sällan utslagen av rådslagen av myndigheterna i Guatemala, vilket alltså är fallet även här.

Flera människorättsförsvarare har utsatts för förföljelse, trakasserier och har bland annat tagit emot hotfulla telefonmeddelanden på grund av sin organisering mot vattenkraftverket. 

Lokala civilsamhällesorganisationer fördömer i ett  pressmeddelande våldsamheterna, men poängterar att det är nödvändigt att sätta de aktuella händelserna i sin rätta kontext, något som guatemalansk media hittills inte har gjort genom ensidig rapportering av händelserna.

Text: Tamara Vocar, Kristna Fredsrörelsen