Två döda i protester i Panama

Sedan en dryg vecka har ursprungsfolket Ngabe Buglé med stöd av ett flertal andra organisationer protesterat i Panamá, och blockerat den panamerikanska vägen. Hittills har uppgifter om två döda och minst 41 skadade framkommit. Konflikten har dock trappats ner - igår eftermiddag skrevs ett avtal i San Lorenzo och diskussioner ska inledas på nytt.

Protesterna, som uppges ha samlat runt 30 000 personer vid cirka 18 olika ställen, startade förra måndagen. Det gäller framför allt artikel fem i gruvlagen, som nyligen skrevs om för att tillåta vattenkraftverk trots löften om motsatsen. Artikeln, som är ett resultat av tidigare förhandlingar mellan regeringen och Ngabe Buglé, anullerar de tillstånd för utvinning av mineraler och konstruktion av vattenkraftverk som getts i Ngabe Buglés territorie, och sätter stopp för nya projekt 

Extremt polisvåld 

Protesterna har bemötts med kraftigt övervåld från polisen. Igår talade latinamerika.nu med Alejandro Urriola från Unión Campesina Panameña, en av organisationerna som har deltagit i protesterna, som berättade om massiva kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

-Flera är försvunna, och vi vet inte om de är anhållna eller på sjukhus. De som grips av polisen förs bort från området. Runt 40 personer är skadade och de har skurit av kommunikationerna och matleveranserna.

Två personer, Jerónimo Rodríguez Tugrí, 26 och Mauricio Mendez, 16, uppges ha dött i konflikten, och polisen ska ha hållit tillbaka demonstranterna med tårgas och skott.

Nya diskussioner inleds

Det avtal som enligt den panamanska tidningen La Estrella upprättades igår eftermiddag, ska mobilnätet återinrättas, alla anhållna friges och repressionen mot ursprungsfolksledarna omedelbart upphöra samtidigt som de ska dra sig tillbaka. Diskussionerna om lagen ska återupptas under dagen, med kyrkan som medlare.

-Protesterna var onödiga, sa ordföranden i Komissionen för handel och ekonomi, Raul Hernández till tidningen La Prensa, men underströk att det aldrig är för sent om viljan är god. Kommittén kommer att förhandla med Koalitionen till försvar för Ngabe Buglé och böndernas resurser (Coordinadora por la Defensa de los Recursos del Pueblo Ngäbe Buglé y Campesino).

Ngabe Buglés område är rikt på naturresurser. Bland annat finns Cerro Colorado här, en kopparfyndighet värderad till 150 miljarder dollar.

-Det finns redan tillräckligt med vattenkraftverk för att förse Panamas nationella behov, säger Alejando Urriola. Men exempelvis är president Martinelli en av dem med starka ekonomiska intressen eftersom han har tillstånd för vattenkraftverk.

Det är inte första gången som Martinellis regering anklagas för grova övergrepp mot befolkningen. I Bocas del Toro 2010 och under gruvprotester i början av 2011 då den överenskommelse som regeringen nu bröt etablerades, förekom också våldsamheter. 

Text: Anna Lok, Latinamerikagrupperna

Foto: Ronaldo Ortíz, Unión Campesina Panameña