Trygg ekonomi lockade Silvania till Portugal

Silvania Martins från Brasilien är bosatt i Lissabon, Portugal. I tredje delen i Latinamerika.nu:s reportageserie om unga latinamerikaner i Europa berättar hon om varför hon kom till Portugal och om varför allt fler brasilianare väljer att nu flytta tillbaka till Brasilien.

"Jag kommer från regionen Minas Gerais i Brasilien och har bott i Portugal i åtta år. Jag kom för att jag ville bli ekonomiskt oberoende. I Brasilien bodde jag hemma och levde på min pappa. Jag kom till Portugal med tre månaders turistvisum och fick snabbt jobb på kafé och när man har fått kontrakt så kan man ansöka om uppehållstillstånd. Jag måste förnya det varje år, men så länge jag har anställning är det lugnt. Just nu jobbar jag med att sälja guld. Det säljs mycket guld i krisens Portugal.

Det bor många brasilianare i Portugal. Flera av dem har ingen utbildning och kommer från enklare förhållanden och från landsbygden. Istället för att arbeta inom serviceyrken i Brasilien och tjäna en väldigt låg minimilön kommer de hit där de kan skicka pengar till sin familj där hemma. Euron var ju mycket mer värd än den brasilianska valutan förut. För att dessa fattiga människor ska kunna ta sig till Europa kanske de säljer sitt hus eller tar ett lån. De lämnar allt. Många arbetar illegalt. Första gången du ansöker om arbetsvisum kostar det 400 euro och det kanske du inte har råd med för jobbar du på fik eller med att städa tjänar du ungefär 500 euro i månaden. Dessa arbeten har varit lätta att få för immigranter eftersom portugiserna själva inte velat jobba med detta. Kanske att det blivit svårare under krisen.

Många brasilianare åker nu tillbaka till Brasilien eftersom situationen blivit bättre där och sämre här. Jag läste att 20 000 brasilianare har åkt tillbaks till Brasilien från Portugal under 2012. Det finns också en hel del portugiser som åker till Brasilien, det är just nu möjligheternas land eftersom det konsumeras som aldrig förr. Allt fler får det allt bättre.

Portugiserna har generellt varit välkomnande. Det är klart man stöter på fördomar ibland. Människor kan häva ur sig att vi är lata och bara vill festa och dansa hela tiden. Men jag har vänner från hela världen här i Portugal. Jag är en öppen och nyfiken person. Det finns de brassar som bara hänger med varandra och enbart går på brasilianska discon och dansar samba och foho, men jag tycker inte att det är så roligt.

Att komma till Portugal från Brasilien är nog generellt mycket lättare än att vara från exempelvis Nordafrika. Jag trivs väldigt bra här. Exempelvis har jag kunnat resa till andra länder. Jag har rest ganska mycket i Europa och till Marocko och Tunisien. Det är billigt och lätt att resa i Europa. Nu ska jag åka hem till Brasilien för att ta hand om min son som bor där. Men om jag inte trivs i Brasilien kommer jag nog försöka komma tillbaks."

Text och foto: Emma Larsson, frilansjournalist