Tonårsgraviditeter ökar i Latinamerika

Andelen tonårsmödrar ökar i Latinamerika enligt ECLAC, rapporterade ett flertal medier i regionen under fredagen.  Allvarligast är situationen i Nicaragua, där 27 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år har barn.

Enligt en undersökning gjord av den ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien (ECLAC) fortsätter tonårsgraviditeter att öka i Latinamerika, och detta trots att andelen gravida i alla andra åldersgrupper blir färre. Bara i Afrika är fler tonåringar gravida.
Ökningen sker i länder med olika nivåer av ekonomisk utveckling, utbildningsnivå och fattigdom vilket visar på problemets komplexitet, och bakom siffrorna ligger ofta sexuellt våld och våldtäkter, skriver bland annat den mexikanska dagstidningen El Mexicano.

Sexualundervisningska förebygga

Flest tonårsgraviditeter förekommer i länderna i Centralamerika och framförallt Nicaragua, där 27 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år är mödrar. I Honduras är 30 procent av gravida i landet under 30 år och 50 procent av graviditeterna bland minderåriga är resultat av våldtäkt. I El Salvador är siffran ännu högre och 84 procent av de kvinnor som utsatts för sexuellt våld yngre än 20 år och 16 procent under tio år. Även Guatemala rapporterar om en alarmerande ökning medan de två senaste åren, medan Panama visar på en minskning.

I Sydamerika toppar Venezuela statistiken med 22 procent av gravida mödrar yngre än 19 år och 1,5 procent yngre än 15 år. Den venezolanska regeringen lanserade därför i december i förra året kampanjer och anordnade workshops med sexualundervisning i skolor runtom i landet. Liknande aktioner har även skett i Dominikanska Republiken och Ecuador.

Text: Simon Lundh, Svalorna Latinamerika