Presidentvalet i Guatemala 2015

TV-komiker ny president i Guatemala

Den konservative Jimmy Morales, från partiet FCN Nación, har vunnit den andra omgången i Guatemalas presidentval med 67 procent. Hans motkandidat Sandra Torres, från det socialdemokratiska partiet UNE, fick drygt 32 procent av rösterna.

Konservativ uppstickare vann första valomgången i Guatemalas presidentval

Gårdagens El Peródico: Baldizón, Morales och Torres vidare till andra valomgången i oktober. Foto: Aron Lindblom

Högerkandidaten Jimmy Morales (FCN) kommer att ställas mot socialdemokraten Sandra Torres (UNE) i presidentvalet i Guatemalas andra valomgång, den 25 oktober.

Osäker utgång i Guatemalas presidentval

Tiden inför presidentvalet i Guatemala har kantats av demonstrationer. Foto: Lucia Reinoso

Söndagen 6 september går guatemalanerna till val för att välja ny president, nya ledamöter till kongressens 158 platser samt borgmästare till landets 338 kommuner. Guatemalas valobservatorium Mirador Electoral varnar för oroligheter, men understryker samtidigt att den tidigare presidenten Otto Perez Molinas avgång har minskat risken för våld och allvarliga konflikter.

Ett gungande Guatemala går mot presidentval

Invånarna på Guatemalas landsbygd känner lika stor tvekan för landets politiker som de protesterande stadsborna. Foto: Aron Lindblom/Diakonia

Den 6 september genomförs den första omgången i Guatemalas presidentval, ett val kantat av kontroverser och en exploderande korruptionsskandal. I Guatemala city har tiotusentals människor demonstrerat mot korruptionen och mot att valet genomförs under rådande förhållanden, men vad tycker folk på landsbygden? Latinamerika.nu sätter ljuset på vardagen i en guatemalansk by i skuggan av storpolitiken och skandalerna.

Prenumerera på Presidentvalet i Guatemala 2015