Tema: Ungdomar

”Vi är inte bara framtiden, vi är även nutiden”

Ungdomar från maya-nätverket Wakib´Kej:s ungdomsråd.

De andinska urfolkens livsfilosofi, buen vivir, innebär att leva i harmoni med sin omgivning med respekt för både människor, djur och natur. Alla beslut bör tas i konsensus, alla bör rådfrågas inför viktiga beslut och det finns ingen hierarki mellan ung och gammal. Enligt begreppet pixab’ är det viktigt att lyssna på de äldre eftersom de bär på erfarenheter och kunskap, men barnen och ungdomarna är lika viktiga eftersom de ska föra kunskapen vidare. Här berättar sex ungdomar från Guatemala, som alla ingår i maya-nätverket Wakib´Kej:s ungdomsråd, om hur de ser på detta och hur de arbetar för buen vivir.

Tufft att återvända för unga migranter

Jag brukar ha vanliga kläder på mig när jag reser. När jag bär min traditionella dräkt följer männen efter mig och säger fula saker. Foto: Miriam Steinbach

Migrationsvågen i Mexiko går åt båda hållen. Många återvänder till sitt hemland efter att ha samlat ihop pengar i USA. Men att komma hem igen kan vara hårt, såväl för unga som vuxna. Över 80 procent av alla återvändande mexikaner börjar arbeta inom den informella sektorn. Latinamerika.nu har pratat med Teresa Sántiz, 19, som migrerade från Mexiko som barn och som sedan återvänt.

Tusentals ungdomar deltog i urfolksrörelsens marsch i Quito

Demonstration för demokrati och rättvisa i Quito. Foto: Oscar Barajas

På torsdagen svämmade gatorna i Ecuadors huvudstad, Quito, över av tiotusentals människor som marscherade under parollen Marsch för värdighet och demokrati och emot utvinningsindustrin. För de unga deltagarna handlar kraven till stor del om ett rättvisare utbildningssystem, men också om en jämlik fördelning av landets tillgångar.

Studenter med demokrati som drivkraft

Skolgården på Liceo Tecnico, Valparaiso, Chile.

Fyra år efter de uppmärksammade studentprotesterna i Chile strider sociala rörelser fortfarande för gratis, statlig och demokratisk utbildning av god kvalité. Nu är flera reformer på gång, men studenterna är långt ifrån nöjda.

Ban Ki-moon till världens unga: kräv dramatiska framsteg

Mexikanska ungdomar bygger en skulptur för nedrustning. Foto: FN/Evan Schneider

I samband med internationella ungdomsdagen den 12 augusti uppmuntrade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon unga att ställa högre krav på världens ledare vad gäller utveckling i miljöfrågor: - Vid denna kritiska tidpunkt i historien, uppmanar jag unga människor att kräva och främja de dramatiska framsteg som så brådskande behövs i vår värld, sade han.

Ungdomarna tar över Latinamerika.nu!

I Chile käpar ungdomar för ett förbättrat utbildningssystem sedan flera år tillbaka. Bilden är från en av alla de demonstrationer som genomförts. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Den 12 augusti firas internationella ungdomsdagen runt om i världen. Ett initiativ från FN sedan millennieskiftet. Vi på Latinamerika.nu kommer att uppmärksamma dagen genom att under en vecka publicera en rad olika reportage och texter där unga ger sin syn på olika aktuella frågor i Latinamerika. Välkomna in!

Prenumerera på Tema: Ungdomar