Urfolk

Protest mot oljeledning stärker urfolks kamplust

Latinamerikanska urfolk solidariserar med protesterna mot oljeledning i USA. Bilden är från en protestmarsch i San Francisco i november 2016. Foto: Peg Hunter, Flickr Creative Commons

Protesterna mot den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline i USA engagerar inte bara den lokala urbefolkningen i reservatet Standing Rock Sioux. Tusentals medlemmar från andra urfolk och miljövänner från olika delar av världen har anslutit sig i kampen mot den planerade oljeledningen.

Urfolkens åsikter åsidosätts när Lundin gräver guld i Ecuador

"Multinationella företag bryter in i naturen, exploaterar resurser och infeterar mark. Nej till gruvdrift" Foto: Lari Honkanen

Den svenske mineral- och oljemagnaten Adolf Lundin må ha gått bort för tio år sedan, men hans framgångsrika bolagsimperium lever och frodas. Dotterbolaget Lundin Golds senaste förvärv, Fruta del Norte, i Ecuador, är en av världens största oexploaterade guldfyndigheter. Men berörda urfolk är starkt kritiska till gruvprojektet.

Sexuella trakasserier under undantagstillstånd i Guatemala

Kvinnor från San Juan Sacatepéquez protesterar mot undantagstillstånd

Det undantagstillstånd som skulle återställa ordningen och säkerheten i San Juan Sacatepéquez efter de våldsamma händelserna i slutet av september har istället haft motsatt verkan. Nu anmäler över femhundra kvinnor polis och militär för sexuella trakasserier. 

Prenumerera på Urfolk