Presidentvalet i Panama 2014

"Vi förlorade slaget - men inte kriget"

- Trots att vårt parti Frente Amplio por la Democracia (FAD) inte alls fick det stöd vi hade hoppats på, är jag nöjd med vår insats, säger Alejandro Urriola, som en kommentar till det skrala resultatet för uppstickarpartiet FAD i söndagens presidentval i Panama. FAD nådde inte upp till 4 procent-spärren och kommer därmed att förlora sin status som politiskt parti. Men de kommer inte att ge upp försöket att organisera ett alternativ till de rådande politiska partierna.

Panama har valt ny president

När 95 procent av rösterna är räknade i Panamas presidentval leder Juan Carlos Varela från Partido Panameñista (PP) med 39 procent av rösterna. Uppstickarpartiet Frente Amplio por la Democracias (FAD) kandidat Gerano Lopez har fått knappa 0.56 procent av väljarnas röster. Varela följs av Cambio Democraticos kandidat Arias med 31 procent av rösterna. Partido Revolucionario Democraticos (PRD) har fått 28 procent. Valdeltagandet blev högt, det nådde dock inte upp till de 80 procent man hade väntat.

Folkligt parti med rättvisa ambitioner i Panamavalet på Söndag

På söndag den 4 maj hålls allmänna val i Panama. Cirka 2,5 miljoner personer kommer att besluta landets politiska, ekonomiska och sociala framtid för de kommande fem åren. En nykomling bland partierna, FAD, hoppas på högt folkligt stöd när det lyfter fattigdom- och rättighetsperspektivet. De viktigaste valfrågorna i Panama har kretsat kring hälsovård och utbildning, de höjda levnadskostnaderna, utlandsskulden och korruptionen.

Prenumerera på Presidentvalet i Panama 2014