Tema: Kvinnor

"Vi vill bara ha vår frihet"

I hopp om att en dag få hålla hand på Arequipas gator utan att frukta glåpord och misshandel, grundade kompisarna Lourdes Puma och Marxy Condori för två år sen den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia i Arequipa. Idag har de växt och blivit flera. Vi är en grupp av lesbiska tjejer i blandade åldrar som vill synliggöra ett problem i vårt land som få vill kännas vid, förklarar Marxy Condori, från den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia. Leslie Quispe fortsätter:

Kvinnokampen på landsbygden i Paraguay

- Nu som förr har kvinnorna på landsbygden samma bekymmer när det gäller tillgång till hälsovård, utbildning, och krediter, samt till att kunna delta i beslutsfattande processer, säger Alicia Amarilla från Conamuri, en paraguayansk organisation för landsbygdskvinnor.

Kvinnor visar vägen i gruvmotstånd

Gruvmotsåtåndsrörelsen La Puya i Guatemala är känd för sina kvinnliga aktivister och deras strategier för att undvika våld under manifestationer. När de i förra veckan firade två år som rörelse passade Latinamerika.nu på att besöka dem. - Kvinnor drabbas annorlunda än män av gruvindustrin, säger Yolanda Oquelí från San José del Golfo. - Till exempel är kontakten med vatten fundamental för oss kvinnor, och vattnet blir förorenat om en gruva kommer hit. Jag tror att det är en viktig orsak till varför vi kvinnor är del av denna kamp.

Ensamstående mammor omvandlade tipp

Genom några starka kvinnors brinnande miljöengagemang förvandlades en soptipp utanför Estelí till en plats för tillverkning av återvunnet papper. I norra Estelí, i ett av de enklare bostadsområdena, ligger det två färgglada hus omgivna av växtlighet. Utanför ingången sitter pappersark på tork på en stor tavla. Det enda som avslöjar att det tidigare varit en soptipp här, är en och annan plastflaska på marken. Ihärdiga myggor skvallrar om att det går en å nedanför tomten.

Träffsäkert om turism i Colombia

I sin romandebut Varför kom du hit? sätter Julia Svanberg fingret på backpackers beteende på resande fot, på maktstrukturer och på de orättvisor som drabbar människor enbart för att de råkat födas i ett visst land. Julia Svanberg tar oss med på en resa till Colombia, landet som sedan många år också är författarens hemland, och till Bogotá. Där träffar vi svenska Ellen som rest till Sydamerika för att backpacka tillsammans med sin pojkvän.

Fredsförhandlingar - men var är kvinnorna?

Kvinnor lämnas utanför i beslutsfattande både på lokal och på hög nivå i samband med viktiga beslut som gäller Colombias och hela folkets framtid. En rapport från FNs utvecklingsfond för kvinnor - UNIFEM, där man har undersökt deltagande av kvinnor i 24 olika fredsprocesser sedan 1992, visar att endast en av 40 undertecknare av avtal i fredsprocesser var kvinna. Sofia Nordenmark jobbar med rättighetsbaserat arbete och påverkansarbete inom mänskliga rättigheter för Svenska kyrkan. Hon genomför bland annat utbildningar i Colombia i rättighetsbaserat utvecklingsarbete med fokus på genus.

Kvinnor med latinamerikansk bakgrund väver solidariskt nätverk i Sverige

Tusentals kvinnor med latinamerikansk bakgrund har kommit till Sverige av olika anledningar. Nu har en grupp av dessa bildat ett eget nätverk. Initiativtagaren heter Carmen Blanco Valer. Här berättar hon för Latinamerika.nu hur nätverket växt fram. Vilken bakgrund har de latinamerikanska kvinnorna i nätverket?

Tonårsmammorna fastnar i hemmet

Nicaragua är det land i Latinamerika med allra flest tonårsgraviditeter. Nästan en tredjedel av alla tjejer mellan 15 och 19 år har redan barn. Latinamerika.nu har träffat den 16-åriga mamman Claudia Alvarado och Lola Esquivel, ledare för kvinnokooperativet Gloria Quintanilla i Santa Julia, för att tala om problematiken som unga graviditeter medför. - Min son vägde 3,8 kg vid födseln. Jag var väldigt rädd för att föda honom och var tvungen att göra kejsarsnitt. Jag kände mig aldrig trygg på sjukhuset.

Framsteg för kvinnors rättigheter - men ökade klyftor hotar utvecklingen

År 2015 är slutdatumet för FN:s så kallade millenniemål och en ny FN-rapport visar att många länder gjort stora framsteg. Samtidigt är flertalet av målen långt ifrån uppnådda. De senaste tjugo åren har det skett stora framsteg i tillgången till familjeplaneringsprogram, i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt möjligheter till utbildning för flickor. Sedan FN:s befolkningskonferens i Kairo 1994 har viktiga mål uppnåtts som gäller kvinnors rättigheter men samtidigt har de globala klyftorna ökat dramatiskt enligt FN:s befolkningsfond, UNFPA.

Dödshot mot presidentkandidat

Förra veckan utsattes det vänsterorienterade partiet Unión patrióticas (UP) presidentkandidat Aida Avella för ett mordförsök när hon under arbetet med sin valkampanj reste i regionen Arauca i nordöstra Colombia. Attacken är bara en i raden av angrepp mot den colombianska oppositionen och mot personer från det civila samhället inför de nationella kongress- och presidentvalen i mars respektive maj i år. Flera skott avlossades mot Avellas bil, men ingen skadades i incidenten.

Sidor

Prenumerera på Tema: Kvinnor