Presidentvalet i El Salvador 2014

FMLN-anhängare i Sverige firade valsegern

Samtidigt som FMLNs anhängare firade Salvadors Sánchez Ceréns valseger på El Salvadors gator firades triumfen även i Stockholm. - Vi är så lyckliga över att Salvador Sánchez Cerén vann presidentvalet. Det innebär att en ny etapp för demokratin i El Salvador kan inledas, säger Doris Pérez. Hon företräder en av Sveriges FMLN- kommittéer som arrangerade segerfesten som gick av stapeln förra lördagen i Stockholm.

Skärpta motsättningar efter rekordjämnt val

Med endast 6364 röster vann FMLNs Salvador Sánchez Cerén presidentvalet i El Salvador gentemot högerkandidaten Norman Quijano den 9 mars. Högerpartiet Arena hade dock svårt att acceptera förlusten i den avgörande valomgången med en sådan knapp marginal, och nu menar många att de politiska motsättningarna i landet kommer att skärpas.

Salvador Sánchez Ceren vinnare i presidentvalet i El Salvador

FMLNs Salvador Sánchez Ceren är El Salvadors kommande president. Det står klart efter att landets valmyndighet under torsdagen offentliggjorde söndagens valresultat. FMLNs kandidat Salvador Sánchez Ceren och Arenas dito Norman Quijano gjorde upp i söndagens presidentval. TSE:s valresultat visar att Sánchez Ceren segermarginal endast är 0,022 procent (vilket motsvarar ca 6500 röster) - vilket ska jämföras FMLNs segermarginal på 10 procent i den första valomgången för en dryg månad sedan. Även opinionsundersökningarna innan omvalet indikerade att Sánchez Ceren skulle vinna tämligen enkelt.

Fyra röster om valet i El Salvador

I söndags hölls det val i El Salvador vilket resulterade i att det kommer att hållas en andra valomgång 9 mars där FMLN och Arena tävlar om regeringsposten. Latinamerika.nu:s utsände pratade i måndags med fyra personer på San Salvadors gator för att höra deras reflektioner på valresultatet och vad som är de viktigaste valfrågorna för dem. [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"69662","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"255","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]] Silverio Quintanilla, 50 år, Försäljare

Ideologiska motpoler inför omval

Regeringspartiet FMLNs kandidat Salvador Sánchez Cerén vann som väntat presidentvalet i El Salvador. Eftersom han inte nådde de 50 procent av rösterna som krävs för att vinna i första valomgången väntar nu ett ovisst omval mellan honom och den främsta utmanaren, Arenas Norman Quijano.

Tydliga ideologiska skillnader mellan toppkandidaterna El Salvadors presidentval

Presidentvalet i El Salvador står för dörren. Valkampanjerna, med en dryg månad kvar till valet, präglas av smutskastning, anklagelser om korruption och samröre med FARC. De två partier som dominerat den politiska scenen i landet allt sedan fredsavtalet 1992, Arena och FMLN, gör upp om segern i presidentvalet den 2 februari. De ideologiska skillnaderna framträder tydligt. FMLN har en bakgrund som socialistisk gerillaorganisation och många av dess medlemmar har ett förflutet som gerillakämpar.

Prenumerera på Presidentvalet i El Salvador 2014