Presidentvalet i Colombia 2014

Fredsförhandlingar i fokus inför valet

En valstrategi enligt vissa - en tillfällighet enligt andra. Bara dagar inför den avgörande presidentvalomgången i Colombia tillkännager den sittande presidenten Juan Manuel Santos inledningen av förberedande fredsförhandlingar med gerillan Ejército de Liberación Nacional (ELN) ELN är landets mindre gerilla vid sidan av Farc som redan idag håller fredsförhandlingar med regeringen i Havanna. I två år har det pratats om ett närmande mellan Santos regering och ELN, och 2012 bekräftade ELNs högste ledare Nicolás Rodríguez Bautista, alias "Gabino", att de övervägde möjligheten till förhandlingar.

Stort antal soffliggare i Colombias val

Óscar Iván Zuluaga från högerpartiet Centro Democrático möter den sittande presidenten Juan Manuel Santos i en andra valomgång i Colombia den 15 juni. Det står klart efter söndagens val - ett val med det lägsta valdeltagandet på 20 år. Då ingen av de fem kandidater som ställde upp i söndagens presidentval fick fler än hälften av rösterna blir det en andra omgång mellan toppkandidaterna Zuluaga och Santos.

Skandalpräglat presidentval i Colombia

Söndagens presidentval i Colombia har seglat upp som en tvekamp mellan den sittande presidenten Juan Manuel Santos och det konservativa partiet Centro Democraticos kandidat Óscar Iván Zuluaga. Zuluaga har den senaste månaden tagit kraftiga språng uppåt i opinionsmätningarna. Enligt en gallupundersökning i mars låg den konservativa presidentkandidaten på 15,6 procent, drygt 16 procentenheter ifrån Santos. Opinionsundersökningar två månader senare visar att Zuluaga numera ligger i tätposition inför söndagens val.

Dödshot mot presidentkandidat

Förra veckan utsattes det vänsterorienterade partiet Unión patrióticas (UP) presidentkandidat Aida Avella för ett mordförsök när hon under arbetet med sin valkampanj reste i regionen Arauca i nordöstra Colombia. Attacken är bara en i raden av angrepp mot den colombianska oppositionen och mot personer från det civila samhället inför de nationella kongress- och presidentvalen i mars respektive maj i år. Flera skott avlossades mot Avellas bil, men ingen skadades i incidenten.

Prenumerera på Presidentvalet i Colombia 2014