Tania vill underlätta migranters liv på flykt

Mexiko är mycket osäkert för det hundratusental människor som varje år reser genom transitlandet med förhoppningar om att anlända till USA. Arkitekten Tania Guerrero drömmer om att bygga om tågstationer till härbärgen för dessa utsatta migranter.

- Från det att migranterna lämnar sina hem, ofta i Centralamerika, blir de utnyttjade. Av organiserad brottslighet, poliser, tåg- och busspersonal, berättar Tania Guerrero, 29 år och mexikansk arkitekt. Vi vill skapa flera fristäder för dem längs den farliga vägen.

Amnesty International kallar migrantsituationen i Mexiko för en humanitär kris och varje år uppskattas 11 000 personer bli kidnappade under färden mot den norra gränsen. Många blir indragna i människohandel, pressade på pengar eller försvinner.
Men trots detta, och trots de ökade säkerhetskontrollerna vid den mexikansk-amerikanska gränsen verkar inte strömmen av framförallt centralamerikanska migranter att avta, utan tvärtom öka igen efter nedgången under den ekonomiska krisen. Det är särskilt unga män mellan 20 och 30 år som lämnar sina hem i Guatemala, Nicaragua, Honduras och El Salvador för den amerikanska drömmen. Målet är oftast att tjäna pengar som de kan skicka hem till sina familjer.

Vann tävling

Tillsammans med sina kollegor i gruppen Unión Libre de Arquitectos; Emiel Tijhuis, Aline Vazquez Wallach och Alejandro Aparicio, vann Tania förra året en tävling som gick ut på att utforma härbärgen för de migranter som passerar genom Mexiko. Deras idé var att utnyttja de övergivna tågstationerna som ligger utspridda längs med tågrälsen där många migranter färdas.

- Vi åkte till ett härbärge utanför Mexico City för att ta reda på vad migranterna behöver när de kommer fram till härbärgena. För dem var det viktigaste att först komma fram, sätta sig i skuggan, ta av sig skorna och tvätta fötterna, eftersom de har gått långt eller suttit länge på tågtaket, säger Tania.

Hoppas på stöd

För snart ett år sedan lades ett av de största migranthärbärgena i Mexiko ner, i samhället Lechería utanför den mexikanska huvudstaden. Anläggningen drog till sig organiserad brottslighet och grannarna protesterade. Som alternativ upprättades ett tillfälligt boende i ett tältläger i Huehuetoca, en bit utanför samhället, som enligt Tania av migranterna kallas "koncentrationslägret". Staten finansierar inte ensamt några härbärgen, i första hand är det kyrkan och civila organisationer som driver center där migranterna kan övernatta och äta.

- Några migranter vi träffade berättade att de blev deporterade till Guatemala men att de inte ens åkte för att träffa sina familjer innan de gav sig av igen. Det går inte att övertala migranterna att de skulle ha det bättre i sina hemländer, de vill till USA, säger Tania.

Efter att Tania vunnit tävlingen bestämde hon sig för att fortsätta med projektet för att försöka göra verklighet av sina och gruppens ritningar. Genom ett stipendium från mexikanska nationella kulturfonden, Fonca, har hon tillsammans med sin grupp kunnat fortsätta undersöka möjligheter till finansiering. Förhoppningen är att sedan få ekonomisk stöttning av olika NGOs.

Text och foto: Miriam Steinbach, frilansskribent