Svenska pensioner i anklagat gruvföretag

AP-fonderna har investerat i ännu ett företag som anklagas för oetisk verksamhet. Placeringar hittas i det kanadensiska gruvföretaget Hudbay Minerals, som befinner sig i rättsprocess efter mordet på byledaren Adolfo Ich Chamán i Guatemala.

27 september 2009 sköts byledaren och läraren Adolfo Ich Chamán till döds i byn Las Nubes, El Estor, i Guatemala. Det var när säkerhetsvakter från La Compañía Guatemalteca de Níquel, ett dotterbolag till kanadensiska gruvföretaget HudBay Minerals, skulle tvångsförflytta befolkningen i området på grund av utbredandet av en nickelgruva i området som Chamán mördades. Enligt vittnesmål högg säkerhetsvakter Chamán med en machete innan han slutligen sköts till döds. Sju personer sårades också i den våldsamma avhysningen.

Nekar anklagelser

Änkan till Adolfo, Angelica Choc, har stämt Hudbay Minerals på 12 miljoner dollar i kanadensisk rätt. Hudbay Minerals nekar till anklagelserna och hävdar att mayabefolkningen ockuperade mark olagligt och att de på ett fredligt sätt ville få dem att ta sig från området. I mars nästa år ska HudBay Minerals höras i rätten för första gången.

För ingen dialog

Tredje AP-fonden har investerat i Hudbay Minerals, trots att fonderna ska ta etisk och miljömässig hänsyn. AP-fonderna, som tidigare också investerat i hårt kritiserade företagen Newmont Mining, Goldcorp och Chevron, för heller inte någon dialog med Hudbay Minerals.
- I det här fallet ser vi ingen möjlighet för engagemang då dels bolaget inte längre äger projektet (La Compañía Guatemalteca de Níquel reds.anm) samt att fallet har fått rättsliga följder där ord står mot ord. Vår erfarenhet är att bolag i den situationen har väldigt begränsade möjligheter att föra dialog, säger John Howchin, generalsekreterare för Etikrådet, till Latinamerika.nu.

Text: Lina Karlsson, Latinamerikagrupperna