Svensk journalist dömd i Colombia

Svensk-colombianen Joaquín Perez Becerra, som drivit den regeringskritiska nyhetsbyrån Anncol i Sverige, dömdes i veckan av en colombiansk domstol till 8-18 års fängelse för kopplingar till FARC-gerillan.

Domen, som även innebar att Perez Becerra friades på punkten finansiering av terrorverksamhet, grundades på tekniska bevis och vittnesmål som domstolen ansåg tillräckliga för att döma honom för kopplingar till FARC, rapporterar tidningen El Tiempo i sin nätupplaga.

Latinamerika.nu har tidigare berättat om Perez Becerras, som efter en tid som politiskt aktiv i Unión Patriótica, det vänsterparti som under 1980-talet bildades av FARC och det colombianska kommunistpartiet, tvingades fly till Sverige 1993. I Sverige bildade Perez Becerra nyhetsbyrån Anncol i syfte att ge en alternativ bild av det politiska läget i Colombia. Den 21 april förra året greps han i Venezuela för att sedan utlämnas till Colombia, anklagad för att genom sin nyhetsbyrå Anncol vara FARC-gerillans förlängda arm i Europa.  

Den Colombiabaserade frilansjournalisten Tigran Feiler, som följt rättegången på plats, hävdar dock att domen mot Perez Becerra måste ses i en politisk kontext.

- Hela rättegångsprocessen mot Perez Becerra har haft tydliga politiska förtecken och hans advokat, som har lång erfarenhet av att hantera politiskt känsliga fall, har sagt att han aldrig tidigare deltagit i en så politisk rättegång, säger Feiler.

Tveksam rättsprocess

Feiler pekar även på andra fakta som gör att processen mot Perez Becerra kan ifrågasättas. För det första dömdes Perez Becerra i Colombia, trots att han fått politisk asyl i Sverige och därefter beviljades svenskt medborgarskap. För det andra blev Perez Becerra när han utlämnades från Venezuela för att ställas inför rätta i Colombia, del i ett politiskt spel mellan president Juan Manuel Santos och president Hugo Chávez där utlämningen var en del i att förbättra relationen presidenterna emellan. För det tredje menar Tigran Feiler att trovärdigheten i att döma Perez Becerra för kopplingar till FARC kan ifrågasättas; kan man verkligen klassa det som ett brott att ha kopplingar till FARC genom att exempelvis publicera deras kommunikéer på en nyhetsbyrås hemsida?

Trots domen är Perez Becerra och hans advokat fast beslutna att överklaga och tror sig ha goda chanser att vinna. I så fall skulle utslaget av överklagan komma i början av nästa år. Då har den svenske medborgaren och journalisten Perez Becerra suttit i fängelse i nästan två år, och detta i politisk och medial skugga, menar Tigran Feiler. Ointresset från media är mycket allvarligt, säger Feiler och avslutar:
- Om ingen bryr sig om fallet, vem ska då granska det?

Text: David Scott, frilansskribent