Italienare utpekad som zapatistledaren

Den mexikanska tidningen Reforma publicerade nyligen en serie bilder på medlemmar av zapatiströrelsen inklusive två bilder som tidningen påstår föreställer zapatisternas mytomspunne ledare Subcomandante Marcos utan maskering.

Uppgifterna kommer från en avhoppad medlem av zapatisternas väpnade gren Zapatistarmén för nationell befrielse (Ejército Zapatista de Liberación Nacional – EZLN).

Några dagar efter att Reforma publicerat sin artikel kom ett svar från den man som bilderna egentligen föreställer. Mannen på bilderna heter Leuccio Rizzo, kommer från Italien och har under flera år stöttzapatisterna och andra sociala rörelser kamp i Chiapas. I ett uttalande skriver Leuccio Rizzo att fotografierna som tidningen har publicerat föreställer honom själv och, fortsätter :

"Jag erkänner öppet min solidaritet med och beundran för EZLN och deras försvar av ursprungsfolkens rättigheter, för Subcomandante Marcos som revolutionär och de lokala zapatistsamhällena för deras mod och motstånd…"

Brevet avslutas med en varning där Leuccio Rizzo skriver att han kommer att anmäla tidningen för de skador och problem som artikeln och fotografierna har åsamkat honom.

Kopplingar till ETA

Utöver fotografier innehåller artikeln även information om pengar som ska ha överlämnats till zapatisterna av aktivister från Spanien och Italien. Tidningen skriver att en del av dessa personer ska ha kopplingar till den terrorstämplade baskiska organisationen Baskien och Frihet (Euskadi ta Askatasuna – ETA).

Den mexikanska människorättsorganisationen Frayba skriver i ett uttalande att de oroas över informationen i artikeln i Reforma. De menar att artikeln kränker de mänskliga rättigheterna och utgör en del av den mexikanska statens lågintensiva krigsföring och kriminalisering av människorättsförsvarare. De uttalar också sitt stöd till Leuccio Rizzo som har visat sig "solidarisk med folken".

Aron Lindblom, Kristna Fredsrörelsen.