"Studentrörelsen har kriminaliserats"

En 16-årig kille har skjutits till döds av polis och en mängd unga och vuxna har utsatts för övervåld i samband med gripanden under studentdemonstrationerna i Chile.
- I de flesta fall har de gripna inte ens med demonstrationerna att göra utan står och tittar på, säger Nelson Agustín Aramburu, från organisationen Comision Etica Contra la Tortura, som hjälper gripna och utsatta att göra sina röster hörda.

Det hade hunnit bli midnatt den 25 augusti, när Manuel Gutiérrez passerade med sin rullstolsburna bror förbi en barrikad som följt efter dagens demonstrationer i utkanten av Santiago. Plötsligt ser de en grupp poliser, hör skott. Manuel Gutiérrez träffas i bröstet, blir genast medvetslös och avlider under natten. Manuel Gutiérrez hade ingenting med studentdemonstrationerna att göra. Han var bara på fel plats vid fel tillfälle.

Några dagar senare erkänner en polisman att han skjutit mot Manuel Gutiérrez och snart står det klart att även andra poliser avlossat skott vid tillfället. De närmaste dagarna sägs nio poliser upp från sina tjänster på grund av grova tjänstefel och även polisens generaldirektör lämnar sin post.

Nelson Agustín Aramburu.Fenomenet är inget nytt. Chilensk polis har alltid använt övervåld mot sociala rörelser som bidrar till opinionsbildning, enligt Nelson Agustín Aramburu. Det är därför Comision Etica Contra la Tortura bildats, på svenska den Etiska kommissionen mot tortyr, vars främsta uppgift är att värna om yttrandefriheten och demonstrationsfriheten.

- Framför allt gör vi det genom att informera medborgarna om vilka rättigheter de har om de grips av polis och genom att hjälpa dem som råkat illa ut i samband med gripanden.

Försvarar de gripna

När det som Nelson kallar "den sociala vågen" började skölja över Chile för ett drygt år sedan, och demonstrationstågen gå allt tätare genom städerna, tryckte organisationen snabbt upp infofoldrar och gav sig ut på gatorna. Just nu är det studentrörelsen de främst riktar sig till.

- För ett tag sedan föreläste vi för lärarförbundet och vi stöttar regelbundet studenter som utsätts för repression på olika sätt.

Under demonstrationerna fungerar organisationens medlemmar både som informatörer, vittnen, och en slags demokratipolis.

- Vi kräver av polisen att de talar om på vilka grunder personer grips, vi dokumenterar det som sker, vi tar bilder på poliserna och vi åker till polisstationerna och kräver att få se de skrivna anmälningarna mot de gripna. Finns det ingen anmälan, vilket händer ofta, ringer vi åklagare och kräver att de kommer dit och ser till att de gripna friges.

Misshandlade gripna vanligt

Antalet gripna under en "vanlig" studentdemonstration är stort. I Valparaíso, en stad i Malmös storlek, greps 69 personer under demonstrationen den 25 augusti. De flesta mellan 20 och 25 år.

En av dem som greps var ledaren för studentrörelsen på Universidad de Valparaiso, Christian Andrade. Nelson berättar att Andrade först släpats av polis längs marken så att ansiktet skrapats upp.

- Väl i polistransporten öppnade polisen en tårgasbomb i ansiktet på honom och sedan, för att jävlas, kramade de citron i skrapsåren. (I Chile säljs citroner ofta i samband med demonstrationer, just för att lindra svedan tårgas orsakar i ögon och ansikte.)

Efteråt ska polisen ha satt på Andrade en palestinasjal och fotograferat honom, som bevis för att han var maskerad - vilket är förbjudet under demonstrationer i Chile.

Händelsen har anmälts och i förra veckan tog Camila Vallejo, studentrörelsernas ledare, upp anmälan med den militära åklagarmyndigheten i Santiago.

- Den här typen av incidenter är inte ovanliga. Att polisen stoppar molotovcocktails i gripnas ryggsäckar, eller säger att de var på en plats de i själva verket inte var händer hela tiden, säger Nelson Agustín Aramburu.  

I de flesta fall har de gripna inte sått på barrikaden utan intill och tittat på.

- Det handlar om en kriminalisering av demonstrationerna och av studentrörelsen. När de sociala rörelserna sätter för hårt tryck på regeringen svarar de med repression.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Fakta

Comision Etica Contra la Tortura är en politiskt oberoende organisation som syftar till att försvara yttrande och demonstrationsfriheten i Chile. Organisationen startades av före detta politiska fångar år 2000, då de märkt att behovet av att försvara de mänskliga rättigheterna var fortsatt stort även efter diktaturens fall. Organisationen finns representerad i flera Chilenska städer i form av nätverk och samarbetar bland annat med Amnesty och Världsorganisationen mot tortyr.