Stort gruvprojekt avstannar i Ecuador

Det kanadensiska företaget Kinross Gold Corp meddelade på måndagen att de drar sig ur gruvprojektet Fruta del Norte i Ecuador, detta då de anser att landet kräver för stor del av vinsten i skatt. Svenska AP-fonderna har sammanlagt 185 miljoner kronor investerade i företaget.

Gruvprojektet har mött stort motstånd från lokalbefolkningen och lokala gruvarbetare sedan guldfyndigheterna upptäcktes 2006. Lokala små gruvföretag har fört en hård kamp mot de stora mulitnationella gruvbolagen i området, beläget i södra Ecuador. En kamp som både handlat om arbete, miljö och mänskliga rättigheter. 2010 berättade flera ortsbor för BBC Mundo om avhysningar som bland annat Kinross Gold Corp uppgavs ligga bakom.

Det har även varit polemik kring det faktum att gränserna för det närliggande skyddade naturområdet El Zarza flyttats. Enligt gruvmotståndarna till fördel för gruvindustrin - enligt regeringen för att mätverktygen som använts för att mäta ut det exakta området förnyats.

Drar sig ur av ekonomiska skäl

I måndags offentliggjorde Kinross Gold Corp sitt beslut om att dra sig ur gruvprojektet. Men inte på grund av protester från lokalbefolkningen, utan med hänvisning till att de inte ser det som tillräckligt lönsamt att fortsätta verksamheten med den skattesats som Ecuador kräver av företaget. Företaget uppger även till Financial Times att den ecuadorianska regeringen inte heller gått med på att möjliggöra en försäljning av projektet eller utöka bolagets tillstånd för inledningen av driftsfasen längre än till 1 augusti i år.

Fruta del Norte är världens tredje största guldreserv som upptäckts under de senaste 20 åren, enligt BBC Mundo.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna