Spänt läge mellan Venezuela och Colombia

En diplomatisk kris uppstod för drygt en vecka sedan då Colombia anklagade grannlandet Venezuela för att tillåta gerillagruppen FARC-EP att uppehålla sig på venezolansk mark vid den colombianska gränsen.

Colombia säger sig ha konkreta bevis i form av bilder och exakta koordinater för var lägren finns och förde därför fallet till den Interamerikanska organisationen (OAS) där frågan behandlades i förra veckan. Venezuela förnekade anklagelserna och menade att bevisen var fingerade. President Hugo Chavez sa att anklagelserna är en del av USA:s imperialistiska spel för att minska Venezuelas inflytande i regionen och han beslöt sig genast för att bryta alla förbindelser med Colombia.

Risk för humanitär kris

Redan för drygt ett år sedan bröt Venezuela affärsförbindelser med Colombia. Orsaken var att Colombia skrivit under ett avtal med USA om att öka antalet amerikanska militära baser i landet. Detta har enligt uppgifter från tidningen El Tiempo kostat Colombianerna cirka en halv miljon arbetstillfällen. Nu när förbindelserna brutits helt varnar experterna för att det kan sluta i en humanitär kris i gränsområdet för dem som lever på handeln där. Detta har Colombia tillfälligt löst med att befria 37 kommuner vid gränsen från moms på varor som mat och kläder i 30 dagar.

Ett sista utspel av Uribe

Just nu håller man andan och väntar på en utveckling av konflikten åt endera hållet. Enligt Hugo Chavez så är det bara en tidsfråga innan Colombia attackerar landet, precis som de gjorde mot gerillalägren i Ecuador för två år sedan. Colombia förnekar dock detta och säger att deras enda fiender är terrorister och inte deras grannländer. Tidningar och statsvetare ställer sig dock frågande till varför Colombia förde fram dessa anklagelser just nu och spekulerar i att det är ett sista utspel från presidenten Àlvaro Uribe för att störa relationerna mellan länderna innan presidentbytet den 7 augusti.  Enligt tidningen La Semana så handlar konflikten mer om avsky mellan de två presidenterna Uribe och Chavez och hopp ges nu till Juan Manuel Santos. Hugo Chavez har i varje fall tidigare visat en mer välvillig inställning till den nästkommande presidenten vilket ger större möjligheter till att konflikten kan lösas med diplomatiska metoder.

Text: Rebecka Jalvemyr, Kristna Fredsrörelsen