Spansk fotograf fångar bolivianska själar

Enligt aymarátro präglas vår personlighet av tre typer av själar. Dessa själar har den spanske fotografen Gabriel Barceló fångat på bild. I sin utställning ”AJAYU, blickar från själen” manifesterar Gabriel Barceló att själen inte försvinner när ett foto tas, snarare tvärtom.

Karaktärssjälen, sinnessjälen, och själen som rymmer mod och styrka gestaltas i foton som vanliga dödliga kan se under juli månad i San Fransiscomuséet i La Paz.

Fotoutställningens invigning i början av juni alstrade stor nyfikenhet. Ett hundratal personer trängdes i lokalerna för att se om det är möjligt att snärja en själ med en kameralins och printa ut den på foto. Den gamla San Franciscokyrkan, som delvis är ett museum, var fylld till bredden och på tvären.

- Ett fotografi är som ett blottläggande av känslor som tränger ut till det synbara.

Gabriel Barceló beskriver vidare i presentationen av sitt verk att det finns ställen och stunder då något mer än det märkbara avslöjas.

- Det är korta sekunder, blixtsnabba blickar och uttryck som visar sig och förvandlar själva bilden till en port in till de djupaste och mest universella av vår ”ajayus”, vår själs, känslor.

Själbärarna fotograferades på La Paz och El Altos gator. Fotografierna är mestadels svartvita närbilder, fulla av uttryck, attityd, oro och tankar. Hårda, glada eller bara uttryckslösa. Gummor, gubbar och tjejer. En man med ett spädbarn i famnen har ett jagat uttryck i ansiktet. Sådana detaljer har Barceló snappat upp med sin kamera.

Projektet blev ekonomiskt genomförbart tack vare finansiellt stöd från den spanska ambassaden i Bolivia. Men de som först och främst möjliggjort fotouställningen är alla de anonyma bolivianer som i ett ögonblick av oförsiktighet ovetande bidrog med en av sina tre själar. Exakt i ett ögonblick då den spanske fotografen fanns på plats, för att knäppa bilden, och fånga själen.

Text och foto: Arijana Marjanovic