Snabba cash lockar unga att smuggla

Den höga arbetslösheten i Europa och framförallt i Spanien har inneburit att allt fler narkotikahandlare åker dit och raggar kurirer som kan smuggla ut narkotika från Latinamerika. För de som nappar slutar det som regel i katastrof. Förra veckan häktades två unga kvinnor efter att ha försökt smuggla narkotika från Peru.

Under 2012 greps 248 utlänningar, om inte fler, på Limas flygplats då de försökt smuggla ut droger. 62 av dessa kom från Spanien. Det var första året som fler utländska än inhemska kurirer greps. Många är arbetslösa kvinnor som drömmer om en bättre framtid.

En brittisk och en irländsk kvinna greps för ett par veckor sen då de försökte smuggla kokain från Peru till Spanien. Förra veckan häktades de, men de unga kvinnorna har hela tiden hävdat att de tvingats till uppdraget under mordhot. Domstolen trodde dock inte på deras berättelse och de riskerar nu upp till 15 års fängelse, om de döms. En situation de alltså är långt ifrån ensamma om att hamna i.

Straffen för narkotikasmuggling i Peru är vanligtvis tidsbestämda på mellan 8 och 25 år och utlänningar riskerar att få sitta av långa straff för att statuera exempel. Det går det att köpa sig en dräglig standard i fängelset, men den som inte har pengar får det mycket tufft.

Text: Helene Gustafsson, frilansskribent