Senator anklagad för FARC-politik

Piedad Córdoba var tippad som mottagare av Nobels fredspris 2009 för sina ansträngningar att förmå Farc att släppa kidnappade. Nu har vinden vänt och hon står istället åtalad för samarbete med, och främjande av, gerillagruppen.

I slutet av mars skedde den senaste av en rad frisläppningar av soldater som suttit kidnappade i djungeln hos gerillagruppen Farc (Colombias väpnade revolutionära styrkor). Frisläppningarna är ett resultat av ett avtal som slöts 2006 mellan Farc och regeringen. Genom att kidnappa poliser och militärer hoppades Farc kunna kräva ett frisläppande av Farcmedlemmar som sitter fängslade i Colombia och USA. Hittills har Farc släppt 14 fångar, men fortfarande har de 22 poliser och militärer i sina händer.

Senatorn från det liberala partiet, Piedad Córdoba, är en av dem som arbetat för frisläppningarna. Hon är medlem i organisationen Colombianos y Colombianas por la Paz, vars främsta mål är att få till en dialog för fred i Colombia. Pablo Emilio Moncayo var en av de som släpptes i mars och han hade då suttit fången i tolv år. Vid frisläppningen var Piedad Córdoba en av de första han tackade och hon hyllades som en hjältinna.

Nu står Piedad Córdoba istället åtalad för "samarbete med och främjande av Farc" samt "genomförande av handlingar som splittrat landet". Bevisningen som används mot henne i åtalet är mail som man hittade i gerillaledaren Raúl Reyes dator vid en bombning av hans läger i mars 2008. I mailen uttrycker Piedad Córdoba bland annat att hon delar Farc:s politiska åsikter. I mailkonversation mellan gerillamedlemmar nämns även hennes namn när man diskuterar politiska strategier.

En komplott? 

Rapporteringen i medierna har varit massiv och det har startats hatkampanj mot henne på twitter. Marleny Orjuela är ledare för organisationen ASFAMIPAZ, en förening för familjemedlemmar till kidnappade soldater. Hon är upprörd över hur Córdoba nu hängs ut.

- Utan Piedad Córdoba hade frisläppningarna varit omöjliga. Hon är den enda politikern som har lyssnat på oss och som jobbat för vår sak. Detta är inget annat än en komplott för att misskreditera hennes arbete.

I medierna kallas skandalen för Farc-politik och är en motpol till "para-politik" som handlar om regeringens samröre med paramilitären. Benämningen spelar på att Piedad Córdoba är i opposition till regeringen. Vid öppnandet av fallet förra veckan tog försvaret upp att Piedad Córdoba nämnts som mål i säkerhetspolisens dokument som nyligen synliggjorts för allmänheten. Dokumenten avslöjar att säkerhetspolisen har arbetat fram en strategi för politisk krigsföring mot oppositionella.

- Den här är inte en attack mot Piedad Córdoba, utan en attack mot demokratin och moderniteten i ett land. Därför är detta inte ett försvar av Piedad Córdoba, utan av hela oppositionen och alla fritänkare i Colombia, sa hon själv i förhandlingarna.

Rebecka Jalvemyr fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Colombia