Santos fördömer dödande av militärer

Colombias president, Juan Manuel Santos, har beordrat en militär förstärkning mot Farc-gerillan. Detta sedan 19 militärer dödades av gerillan i helgen, i östra och södra Colombia.

De sammandrabbningar som ska ha skett mellan av Las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, Farc, och den colombianska militären i helgen riskerar att skapa gnissel i de pågående fredsförhandlingarna.

- Hela Colombia borde lägga manken till för freden och för att händelser som de som skedde för 24 timmar sedan aldrig mer ska ske. Därför måste militäroffensiven fortsätta, vi kan inte ta ner skölden, och vad gäller det är instruktionerna tydliga, kommenterade Juan Manuel Santos helgens händelser, enligt BBC Mundo.

Attacken mot militären ägde rum i samband med Colombias självständighetsdag och enligt CNS News är det den blodigaste sedan fredsförhandlingarna inleddes i november förra året.

Hittills har Farc och den colombianska regeringen nått en preliminär överenskommelse vad gäller en jordreform, men båda sidor uppger att ingenting är hugget i sten förrän parterna kommit överens på alla sex punkter i fredsförhandlingsagendan.

Nästa fredsförhandlingsrunda kommer att börja på söndag den 28 juli i Havanna, Kuba.

Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna