Sambaskolor i Rio förbjuder utlänningar

*Drömmer du om att någon gång i livet defilera med en av sambaskolorna under Rio de Janeiros världsberömda karneval? I så fall gör du klokt i att inte bara boka in en sambakurs utan också lära dig sjunga på portugisiska. Några av Rios sambaskolor har nämligen bestämt sig för att inte längre tillåta utländska inslag i sina framträdanden. Orsak: karnevalsdeltagare som inte kan sjunga med i de sambalåtar som spelas innebär att sambaskolorna tappar poäng hos domarna.*

Fyra av Rios sambaskolor har nyligen bestämt sig för att inte längre tillåta utlänningar att delta i deras framföranden på stadens berömda sambadrom. Viradouro är en av dem.

- Utländska turister är välkomna till skolan, men inte till själva framförandet. Brasilianare kan sina sambatexter, det kan inte turisterna. Domarna märker det och vi förlorar poäng. Ett helt års arbete går till spillo, säger Guilherme Nóbrega, Viradouros karnevalsdirektör till tidningen Folha de São Paulo.

Sambaskolan Beija-Flor har aldrig tillåtit utländska turister i sina uppträdanden, och nästa år följer konkurrenten Unidos da Tijuca exemplet. Skolan Grande Rio har i sin tur vidtagit åtgärder för att om möjligt begränsa antalet utländska deltagare. Genom att inte längre sälja sina karnevalsutstyrslar via internet hoppas man förhindra att större, utländska resesällskap köper upp de som finns. Karnevalsdirektören Milton Perácio motiverar beslutet med att många av turisterna stannar upp mitt under pågående framförande för att fotografera.

Men ännu finns det hopp för karnevalssugna gringos. Ett par av de traditionella sambaskolorna, däribland Mangueira, tillåter fortfarande utländska turister. För att minimera deras möjliga negativa effekt på domarna satsar dessa skolor på att sprida ut utlänningarna så mycket som möjligt i sina tåg. Skolor som inte brukar locka till sig många turister kan också vara ett alternativ. Till dessa hör bland annat Mocidade, Imperatriz och Salgueiro.

Många karnevalsnykomlingar i Rio de Janeiro känner inte till eller glömmer det faktum att karnevalen inte bara är glam, stoj och lek. På samma sätt som de flesta brasilianare har ett favoritfotbollslag har de också, i synnerhet Rioborna, sin favoritsambaskola. Sambaskolorna lägger ned oerhört mycket tid på sina spektakel, och när den skola man stöder vinner den vanligtvis stentuffa fajten om titeln som bäst i Rio är det lika mycket skäl till ett års stolthet som när det egna fotbollslaget plockar hem en viktig titel.

_Filip Andersson_