Säkerhetsvakt gripen för mord på mayaledare

Mynor Padilla, tidigare säkerhetschef vid stämda gruvföretaget Hudbay Minerals, har arresterats misstänkt för mordet på mayaledaren Adolfo Ich Chamán i Guatemala.

Det var i september 2009 som Adolfo Ich Chamán mördades när säkerhetsvakter från La Compañía Guatemalteca de Níquel, ett dotterbolag till kanadensiska gruvföretaget HudBay Minerals, högg Chamán med en machete och sedan sköt honom i huvudet i samband med en tvångsförflyttning i området El Estor i Guatemala. Sju personer skadades också under avhysningen och Mynor Padilla, som var säkerhetschef vid tillfället, har nu gripits av guatemaltekiska myndigheter. Enligt tidningen La Prensa Libre har åklagaren nu två månader på sig att slutföra utredningen och väcka åtal.
- Vi hoppas att Mr. Padilla ställs inför rätta, säger Murray Klippenstein, kanadensisk advokat som representerar änkan till Chamán, i ett pressmeddelande.

Stämda på 12 miljoner

Änkan, Angelica Choc, har tidigare stämt Hudbay Minerals på 12 miljoner dollar i kanadensisk domstol.
- Som ett kanadensiskt företag måste Hudbay fortfarande svara inför kanadensisk domstol gällande anklagelserna om kränkningar av mänskliga rättigheter vid gruvorna, säger Murray Klippenstein.
I mars 2013 kommer HudBay Minerals, som nekar till anklagelserna, att höras i den kanadensiska rätten för första gången.

Stöds av svenska pensionspengar

Tredje AP-fonden har investeringar i Hudbay Minerals. Men trots medvetenhet om den rättsprocess som Hudbay Minerals är indragen i för AP-fondens Etikråd ingen dialog med företaget.
- Fallet har fått rättsliga följder där ord står mot ord. Vår erfarenhet är att bolag i den situationen har väldigt begränsade möjligheter att föra dialog, sade John Howchin, generalsekreterare för Etikrådet, till Latinamerika.nu i juni i år.

Lina Karlsson, Latinamerikagrupperna