Röster från Latinamerika

Strid om Honduras grundlag skakar återigen Centralamerika

Honduras skakas återigen av en politisk kris. Åtta år efter statskuppen har presidenten infört undantagstillstånd för att kväsa protester mot ett valresultat som aldrig blir klart. Militär sätts in mot demonstranter som menar att presidentens omvalskampanj bryter mot grundlagen, som oppositionen vill skriva om.

Matsuveränitet feministisk nyckelfråga

 Francisca ”Pancha” Rodríguez är en av grundarna till den chilenska organisationen för småbrukar- och urfolkskvinnor, Anamuri. Hon är även aktiv i det kontinentala småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Foto: Lisa Karlsson

Francisca Rodríguez är en av förgrundsgestalterna i kampen för jämställdhet inom småbrukarrörelsen i Latinamerika - och matsuveränitet är rörelsens vapen. – Vi vill ha ett samhälle där människor har lika rättigheter och aktivt deltar i samhällsbyggandet.

”Vi stöttar inte presidenten – vi stöttar demokratin”

Laryssa Sampaio från ungdomsrörelsen Levante Popular Juventude. Foto: Anders Lindell

Laryssa Sampaio från ungdomsrörelsen Levante Popular Juventude, ger sin syn på den politiska situationen i Brasilien.

Klimatkris i behov av sanering

Törst. En av de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringarna är torkan. Foto: Lisa Karlsson

Agronomen Camila Montecinos, från organisationen Grain, berättar om klimatförändringarnas problem, lösningar och om framtiden.

Marias mod att berätta avslöjade barnsexhärva i Nicaragua

Ana Patricia Pineda, socialarbetare. Foto: Philip Krook

Barnsexhandel är ett vanligt förekommande problem i många latinamerikanska länder. I norra Nicaragua upptäcktes nyligen ett allvarligt fall efter att en ung flicka tagit mod till sig att tala ut. Det här är hennes historia, berättad av Ana Patricia Pineda, socialarbetaren som står henne närmast.

Domingo Hernandez: Urfolken och den guatemalanska våren

Domingo Hernandez från urfolksorganisationen Waqib' Kej

I kölvattnet av avslöjandet av en rad korruptionsskandaler ser Guatemala sin största protestvåg på årtionden. Latinamerika.nu har träffat en av urfolksnätverket Waqib’ Kej:s ledare, Domingo Hernandez, för att höra hans analys av de rådande protesternas betydelse för urfolksrörelsens kamp.

Det vitklädda motståndet i Kuba

Under manifestationerna bär kvinnorna ofta en rosa gladiolus i sin hand. Foto: Maria Cristina Labrada Varona

I tur och ordning kör fler än tio polisbilar upp på trottoaren för att plocka in åtta vitklädda kvinnor i olika åldrar. Under tystnad följer kvinnorna med. De vet att minsta motstånd sannolikt kommer att vändas emot dem, även om det handlar om självförsvar. Latinamerika.nu har träffat den vitklädda motståndsrörelsen i Kuba.

"Kvinnor anses inte lämpade för att vara ledare"

Nicaragua är ett av få länder i världen som har ungefär samma andel kvinnor och män i riksdagen. Det lägger grund för en könsmaktfördelning i landet, men ännu är det långt kvar tills kvinnor har samma förutsättningar som män i Nicaragua. Latinamerika.nu träffar Rosalpina Guiterrez, generalsekreterare för lantarbetarorganisationen ATC i Jinotega i norra Nicaragua för att tala om om kvinnors situation på landsbygden. Rosalpina Gutierrez är 50 år. Hon är född och uppvuxen på landsbygden utanför Jinotega och är sedan 2002 ATCs generalsekreterare.

Studentrörelsen i Paraguay kämpar för sociala förändringar

Ana Portillo, sociologistudent och aktiv medlem i den paraguayanska studentrörelsen CREAR vid fakulteten för filosofi och humaniora vid Universidad Católica i Asunción, berättar för Latinamerika.nu om läget för de sociala rörelserna i landet ett år efter att den förre presidenten Fernando Lugo genom riksrätt. Fernando Lugo vann presidentvalet i Paraguay år 2008. Han ledde den politiska alliansen Alianza Patriótica para el Cambio där politiska partier och organisationer från både vänstern och högern ingick, däribland det konservativa Liberala partiet.

”Vi lever bara en gång, så ta vara på livet”

Maritza Pineda ser våldet mot kvinnor vart hon än går i Nicaragua. I skolorna, i hemmen, på gatorna, på arbetsplatser och på marknaderna. Hon menar att kvinnorna måste bryta tystnaden och prata om det ska ske en förändring i samhället.

Sidor

Prenumerera på Röster från Latinamerika