Reportage

Tuff vardag för kvinnor på Argentinas landsbygd

Arkivbild. Småbruakre arbetar på åker utanför Mendoza, Argentina.

En fjärdedel av världens befolkning består av kvinnor på landsbygden. Dessa kvinnor producerar mer än hälften av världens mat - men möter ofta diskriminering.

Det colombianska civilsamhället säger nej till kvinnovåldet

Colombia är Sydamerikas femte farligaste land för kvinnor. Mors Dag är en av landets våldsammaste dagar på året, och i år fick firandet ge plats åt mediala diskussioner om misshandeln inom hemmen. Latinamerika.nu passade på att prata med några av dem som arbetar för att stoppa våldet mot kvinnor i Colombia.

Offer för massaker kräver upprättelse

Åklagare Eliana Quintanilla och Leyner Palacios på kyrkogården i Bellavista.

Den 2 maj 2002 träffade en av FARC-gerillans bomber kyrkan i det colombianska samhället Bellavista. Närmre hundra barn och vuxna miste sina liv och lika många skadades. Nyligen kom åklagarmyndigheten till platsen för att lyssna på människornas berättelser om vad som egentligen hände dagarna efter massakern.

Colombia: ”En ny fas av paramilitarism”

 Paramilitärer har omorganiserat sig så kallade "BACRIMs", kriminella gäng. Foto: Flickr/Creative Commons

Människorättsorganisationer och lokala ledare larmar för hur paramilitärer återigen växer sig starka i Colombia, men enligt regeringen slutade paramilitärerna att existera för flera år sedan.

När Marx och Gud gör revolution – om befrielseteologi i Nicaragua

Mercedes Toruño i sitt hem i León. Foto: Johannes Rydinger

För en tid sedan avled den nicaraguanske prästen Fernando Cardenal. En person med en framträdande roll under sandinisternas revolution i Nicaragua på 70- och 80- talet och en av få präster i landet med befrielseteologisk agenda. Latinamerika.nu har träffat Mercedes Toruño, vän och kollega till Cardenal, för att prata om det avtryck han lämnat i dagens Nicaragua.

Nya möjligheter och utmaningar för kubanska ekobönder

Ekologisk odling på Kuba. Foto: Ben Kucinski/Flickr

USA visar intresse för import av kubanska ekologiska varor. Något som både glädjer och oroar småbrukarna på Kuba.

Förändrat klimat påverkar bolivianska småbrukare

Klimatförändringarna påverkar livet för invånarna på Bolivias landsbygd. Foto: Veronica Leytón

Klimatförändringar har försvårat situationen för quinoaodlare i Bolivia. – Det borde satsas på undervisning i klimatfrågor och vikten av att respektera naturen, säger odlaren Juan Carlos Juanes till Latinamerika.nu.

Skratt som förändrar livet

Genom cirkusskolan, El Nido de los Artes, lär barnen sig jonglera, spela teater och cykla på enhjuling. Foto: Simon Lundh

– Vi vill ge barnen en chans att hänge sig åt konst, säger Lester Jirón, grundare till cirkusskolan El Nido de los Artes i Estelí, Nicaragua.

Staden som bara är känd för sina föroreningar

En majoritet av befolkningen i industristaden Bajos de Haina i Dominikanska republiken rapporteras lida av åkommor som astma, lung- eller magproblem. Trots att staden klassats som en av de mest förorenade i världen fortsätter fler än hundra fabriker att spy ut giftig rök över invånarna.

Brasilianska sojafält driver bort småbönder

Sojaodlingarnas utbredning skapar problem för småbrukare. Foto: Ucastiglioni/Wikimedia Commons

I den nordbrasilianska delstaten Pará i Amazonas har storskaliga sojaodlingar trängt undan många småbönder och deras odlingar. Många är mycket kritiska till den monokultur som tagit över i sojaexportens spår.

Sidor

Prenumerera på Reportage