Reinfeldt på statsbesök i Sydamerika

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt reser till Brasilien och Chile nu i veckan för bilaterala överläggningar med presidenterna Dilma Rousseff och Sebastián Piñera. Han kommer också att öppningstala på ett företagarseminarium om Grön Tillväxt i São Paulo.

- Sveriges relation till Brasilien är väldigt viktig, säger Fredrik Reinfeldt i en intervju på Regeringskansliets hemsida. Det är ett land som får allt större inflytande på den internationella dagordningen - inte bara ekonomiskt utan även politiskt. Över 200 svenska företag är verksamma i Brasilien, och våra handelsförbindelser växer stadigt. Sedan 2009 har Sverige ett strategiskt partnerskap med Brasilien på områden som handel, bioenergi, vetenskap och klimat.  

- Chile har de senaste tjugo åren också haft en dynamisk politisk och ekonomisk utveckling, som hänger ihop med en liberal syn på handel, fortsätter Reinfeldt i samma intervju. Chile är det land i världen som har flest frihandelsavtal med andra länder. Frihandel är ju en hörnsten också i svensk politik, så på så sätt har vi mycket gemensamt.

Grön tillväxt bot mot kris

Begreppet Grön Tillväxt - eller grön ekonomi som det också kallas - stiftades under den internationella finanskrisens höjdpunkt 2008 och håller sedan dess på att fyllas med konkret innehåll. Många moderna storföretag, inte minst i de nordiska länderna, har gått i bräschen och hävdar att vägen ur krisen är att satsa på innovation och investeringar i resurssnål teknologi och låga koldioxidutsläpp.

Även FNs miljö- och utvecklingsorgan UNCED stödjer idén och publicerade nyligen en rapport som visar att årliga investeringar på 2 procent av BNP räcker för att lägga om produktionen inom tio strategiska områden, däribland jordbruk, industri och energi, och därmed sänka koldioxidutsläppen radikalt. När UNCED om ett år - i juni 2012 - håller uppföljningskonferensen Rio +20 i Rio de Janeiro kommer Grön Tillväxt att vara det "nya", 20 år efter lanseringen av Brundland-kommissionens begrepp "hållbar utveckling".

- Eco 92 legitimerade begreppet "hållbar utveckling" som öppnade möjligheter för företag och länder att fortsätta sin rovdrift på naturresurser, kommenterar Marcelo Durão från de jordlösa lantarbetarnas rörelse MST i Brasilien. Den "Gröna Tillväxten" innebär en ytterligare fördjupning av den tendensen, då begreppet ännu tydligare innefattar marknaden som drivande i denna nya forma av kapitalism, skriver Durão i en artikel med rubriken " Rio +20: Från Hållbar Utveckling till Grön Tillväxt - lögnerna som de berättar för oss."

Småbrukarrörelse kritisk

För MST och andra organisationer i småbrukarrörelsen La Vía Campesina handlar "Grön tillväxt" om ytterligare en strategi för storföretagen att tjäna pengar med hjälp av en "Grön" marknadsföring. Speciellt kritisk är rörelsen till initiativet att prissätta naturliga processer och resurser som till exempel en oavverkad skog eller binas pollenisering.

Fredrik Reinfeldt kommer i Brasilien också att träffa landets planerings- och budgetminister Miriam Belchior, São Paulos guvernör Geraldo Alckmin samt göra ett studiebesök på ett hiv/aids-center i São Paulo.

I Chile kommer Reinfeldt att träffa president Sebastián Piñera och Santiagos borgmästare Pablo Zalaquett Said, öppna ett seminarium om energi och infrastruktur, föreläsa om "en ny svensk välfärdsmodell" samt besöka ett städföretag som ägs av en chilensk före detta flykting som återvänt från Sverige. Med på statsbesöket följer svenska Exportrådet och en delegation med ett 30-tal svenska företag.

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna