Regnen i Centralamerika beror på klimatförändringar

Vädret i Centralamerika beter sig inte som det ska. Stormarna, som forskare tidigare signalerat kommer bli mer intensiva, har uteblivit. Istället har ett ihållande eller tätt återkommande regn dominerat de senaste veckorna i regionen. Klimatforskare i El Salvador menar att det beror på klimatförändringar orsakade av människan, skriver El Nuevo Diario.

Dödssiffran från de drabbade har stigit till ett hundratal och 300 000 beräknas ha drabbats av konsekvenser av regnen. El Salvadoranska myndigheter och miljöexperter menar att de som värst drabbas är de fattigaste.

-De som har byggt sina hus på utsatta ställen har knappast byggt dem där för att de gillar utsikten – de är där för att de inte har något annat val, sa José Acosta, klimatansvarig på organisationen Centro Salvadoreño de Tecnología Apropiada (Salvadoranskt Teknikcentrum).

-De tusentals fattiga som förlorar sina ägodelar, sina hus och till och med sina liv i högriskzonerna är de mest utsatta när oberäkneligt väder blir ett allt vanligare fenomen.

Oväntade skyfall

Centralamerikanska myndigheter var relativt oförberedda på omfattningen av förstörelsen som regnen orsakat. Orkanerna som sveper in över kontinenten och vars namn alla känner till – som Mitch, Wilma och Rita, tre orkaner som drabbat regionen de senaste tretton åren, förutses av forskare och kan undvikas.

-Regnperioden har inte ett namn vi kan identifiera den med, sa El Salvadors president, Mauricio Funes. Det är svårt att inse magnituden av denna katastrof, även internationellt.

Han tillade att effekterna har varit mer förödande än väntat. Även om dödstalen är lägre än vad som ofta är fallet under orkaner, har skyfallen orsakat 36 dödsfall i Guatemala, 32 i El Salvador, 16 i Nicaragua och fem i Costa Rica. Panamá har hittills kommit lindrigast undan.

Nya mönster observeras

Enligt José Acosta är regnen finns det indikatorer som pekar på att det nya vädret är relaterat till globala klimatförändringar, exempelvis hur regnen rört sig utmed den centralamerikanska kusten. Oväder har tidigare ofta dykt upp på atlantkusten, men de pågående regnen är koncentrerade på Stilla Havs-sidan.

-Liknande fenomen kommer att fortsätta, sa Acosta. Mer intensiva och mer frekvent.
Också Raúl Artiga, samordnare på Comisión Centroamericana de Ambiente y Desarrollo (CCAD, Centralamerikanska Kommissionen för Miljö och Utveckling) menade att vissa förutspådda effekter av klimatförändringarna verkar komma tidigare än väntat.

-Prognoser har sagt 2020 eller 2050, sa Artiga till miljöministrar från regionen på ett forum med Sistema de la Integración Centroamericana (SICA, System för Centralamerikansk Integration). Klimatförändringarna är verkliga och vi lever mitt i bevisen.

El Salvadors Miljödepartement hade inte heller några tvivel om att det är klimatförändringar som ligger bakom regnen. De registrerade i tisdags ett rekord på 1400 milliliter per kvadratmeter i regionen  Huizúcar, och över 600 milliliter i medeltal för oktober. Under orkanen Mitch 1998 var motsvarade siffror 861 respektive 434. Mellan 1970 och 2000 har antalet större stormar i Stilla Havs-området ökat från en till sju.

Enligt Instituto Nicaragüense de Estudios Territoriales (Ineter, Nicaraguanska Institutet för territoriella studier) finns det 20 procents risk att regnen förvärras och att en cyklon eller tropisk storm bildas under de närmaste 48 timmarna.

Text och foto: Anna Lok, Latinamerikagrupperna

Kommentarer

Generalkonsulat från El Salvador aktiverade ett konto för att samla in pengar som skulle hjälpa alla nödställda i det landet:
Handelsbanken 6144 663 705 282

Infrastrukturen rasades. 50% av årets skörd förlorades. 21 567 personer behöver hjälp omedelbart från 149 olika byar.

Mer Info: kontakta Embajada de El Salvador, Estocolomo, Suecia,  Tel. 08 765 86 21, embassy@elsalvador.se

Akut situationen kan följas på:
http://www.rree.gob.sv