Räddningen nära för gruvarbetarna

På lördagen nådde ett av borren ner till skyddsrummet i San Joségruvan, där 33 gruvarbetare suttit instängda sedan gruvraset den 5 augusti. Det kan dock fortfarande dröja flera dagar innan de 33 är ute ur berget.

Glädjen var stor i lägret ovanför gruvan där flera anhöriga, journalister och räddningsteam befinner sig, när det borr som kallas "plan b" nådde ner till gruvarbetarna på lördagsmorgonen lokal tid.
Chiles president, Sebastian Piñera, som befann sig på en invigning när beskedet nådde honom, blev även han glad över beskedet.
- Om Gud vill kommer vi om några dagar att röras till tårar ännu en gång, när vi får se de 33 gruvarbetarna komma upp ur berget, säger han i ett pressmeddelande.

Men ännu återstår en hel del arbete innan arbetarna är räddade. Det nära 700 meter djupa schakt som nu nått ner till arbetarna lutar elva grader, vilket innebär risk för ras och problem för den fyra meter långa kapsel i vilken männen ska hissas upp. För att göra det mer säkert mot ras kommer schaktet troligen att delvis kläs in i metall. Det rapporterar tv- kanalen TVN, Televisión Nacional de Chile.
I nuläget finns därför ingen exakt dag eller tid för när den första gruvarbetaren kommer att vara över jord, men troligen kommer det att ske i slutet av nästa vecka.

Text: Lisa Karlsson