Portugiser flyr krisen - till gamla kolonier

Tusentals unga välutbildade portugiser väljer nu att lämna den ekonomiska krisen och arbetslösheten i hemlandet för att söka lyckan utomlands. Och många av dem beger sig till hemlandets gamla kolonier - framför allt Brasilien.

Vågen av portugisiska emigranter består främst av unga universitetsutbildade som är missnöjda med bristen på möjligheter i hemlandet. Många av dem lockas av den sprudlande optimism som finns i Brasilien, till skillnad från den bristande framtidstro som för närvarande råder i hemlandet.

Personer med kortare utbildningar, som lastbilschaufförer, byggnadsarbetare och elektriker beger sig i stället till Angola, ett land som tack vare sina naturtillgångar för närvarande har en av världens snabbast växande ekonomier.

Andra som drabbats av den ekonomiska krisen beger sig till den tidigare kolonin Macau, som ligger vid Kinas södra kust. Det är en liten enklav som så sent som 1999 återlämnades till Kina efter att ha styrts av Portugal under fem årtionden. Macau, som ofta kallas för "Asiens Las Vegas", har en stark dragkraft för portugisiska investerare och företag och ses som en ingångsport till Kina.

Brasilien lockar mest

Men det är i Brasilien som många portugiser känner sig som mest hemma kulturellt.

- Det är som att lämna Portugal men utan att bege sig utomlands, säger Mafalda Assenção, som har en examen från Lissabons universitet men nu planerar att emigrera utomlands.

Det som lockar med Brasilien förutom det gemensamma språket är att många har relationer till andra portugiser som bor i landet. Dessutom känner många unga portugiser att de inte har något att förlora, eftersom hemlandet varken kan erbjuda dem arbeten eller arbetslöshetsunderstöd.

EU-medborgare har rätt att stanna i Brasilien i upp till tre månader utan visum, men enligt en färsk undersökning i Lissabon-tidningen Público planerar många emigranter att efter de tre månaderna stanna kvar i landet illegalt. Detta eftersom det är en komplicerad process att få uppehållstillstånd i landet. Det är dessutom betydligt enklare för portugiser att beblanda sig i den brasilianska befolkningen än det är för många andra nationaliteter eftersom de med enkelhet kan tala samma portugisiska dialekt som lokalbefolkningen.

Brasilien behöver högutbildade

Enligt Pedro Góis, vid Coimbras universitet i Portugal betraktas dessutom inte portugiserna som riktiga utlänningar i Brasilien.

- De betraktas som en tredje kategori: förutom brasilianer finns det utlänningar - och därutöver portugiser.

Enligt Góis finns det dessutom ett behov av högutbildade personer i Brasilien för närvarande, eftersom landet inte hinner utbilda tillräckligt många.

- Och en utbildning från Europa har fortfarande hög status, säger Góis.

Universitetsutbildade Mafalda Assenção menar att hög utbildning däremot inte är särskilt högt värderat i hemlandet.

- Det finns en armé av arbetslösa som kämpat för att skaffa sig en universitetsexamen som sedan inte har något värde i detta land där allt handlar om att ha de rätta kontakterna eller att muta de rätta personerna.

Samtidigt som många välutbildade portugiser nu väljer att bege sig till Brasilien finns det också mängder av brasilianer som lever i Portugal - enligt Eduardo Tavares de Lima, ordförande för exil-brasilianers förbund, Casa do Brasil. Enligt förbundets beräkningar kan det handla om så många som 200 000 personer. Många av dem har dock valt att stanna kvar i Portugal trots den ekonomiska krisen, och enligt Tavares de Lima beror det på att många av dem arbetar med mindre kvalificerade uppgifter.

- De tjänar bättre i Portugal än vad de skulle göra i Brasilien där man efterfrågar universitetsutbildade, specialister och skickliga tekniker, säger Tavares de Lima.

Text: Mario Queiroz/IPS
Foto: Antaya/Wikimedia Commons