Pennor följde poet till graven

Den folkkäre uruguayanske författaren och poeten Mario Benedetti avled i söndags efter en längre tids sjukdom. Han blev 88 år gammal. Regeringen har utlyst landssorg och under onsdagen begravdes Benedetti i Montevideo.

Mario Benedetti skrev ett 80-tal verk av poesi, essäer, romaner, pjäser och sagor. Han har översatts till över 20 språk. Bland hans mest kända verk finns La tregua (1960) och Gracias por el fuego (1965).

Efter militärkuppen 1973 tvingades Benedetti att gå i landsflykt på grund av sitt politiska engagemang inom vänsterrörelsen. Han levde i exil i Argentina, Peru, Kuba och Spanien fram till diktaturens slut 1985. Fram till sin död var han en aktiv kritiker av USA:s utrikespolitik.

Benedetti tilldelades titeln hedersdoktor vid universitet i Spanien och på Kuba och var pristagare av ett flertal internationella utmärkelser.

Under begravningen hyllades Benedetti av sin vän, trubaduren Daniel Viglietti och Uruguays utbildnings- och kulturminister, María Simon. De beskrev honom som ödmjuk, humoristisk, intellektuell och politiskt aktiv inom vänsterrörelsen. Även landets president, ministrar och kulturpersonligheter var närvarande.

Tillsammans med de blommor som lades på Mario Benedettis grav skänkte även sörjande blyerts- och bläckpennor. Benedetti hade önskat att hans grav skulle täckas av pennor för att symbolisera hans karriär och passion som författare.

Sofi Önneby