Påtryckningar fick Margarita frigiven

Efter påtryckningar från människorättsorganisationer och sociala medier så släpptes till slut Margarita López Gómez efter ett sjuårigt fängelsestraff, oskyldigt dömd för att ha mördat sin man.

Margarita López Gómez, som tillhör urprungsfolket tzotzil, är mor till sju barn och levde i bigami med sin man och hans andra hustru. År 2004 polisanmälde hon sin man för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat och våldtagit både henne och deras gemensamma dotter, något som började när dottern var 8 år gammal. Mannen ska även ha fått två barn med dottern, första barnet föddes då hon var 12 år gammal. Enligt Margarita och den lokala kvinnorättsorganisationen som hela tiden stöttat henne, Centro de Derechos de la Mujer de Chiapas, följdes anmälningarna som gjordes inte upp och polisen valde att inte göra någon utredning.

Försökte utnyttja dottern

Den 24 januari 2005 fick den då 13-åriga dottern reda på att hennes far även försökt förgripa sig sexuellt på hennes 5-åriga syster. Med hjälp av en träplanka slog 13-åringen till fadern, som avled. Hon dömdes enbart för medhjälp till mord och släpptes efter att ha avtjänat ett treårigt fängelsestraff.

Margarita dömdes till 15 års fängelse för mord samt till att betala ett skadestånd på dryga 18 000 kronor i till mannens familj. Under rättegången fick Margarita ingen tolk som kunde översätta till spanska. De första fyra åren avtjänade hon på fängelset Venustiano Carranza, men förflyttades sedan till fängelset Penal 5 i San Cristóbal de las Casas; ett fängelse för män. Margarita hindrades från att utföra dagssysslor som att arbeta och fick inte gå ut på gården bland männen. Fängelseledningen höll henne isolerad, men trots det utsattes hon ändå för våldtäkter och födde en son inne på fängelset.

Blir erbjuden hjälp från guvernören

Margarita som nu befinner sig utanför murarna har blivit erbjuden psykologisk hjälp samt en ekonomisk ersättning av Chiapas guvernör Juan Sabines, något som hon själv har tackat nej till.

- Guvernören erbjuder mig hjälp nu, men vart befann sig den hjälpen när jag behövde den som mest? Jag känner mig fortfarande frisk och så länge jag har egna ben att stå på kommer jag att arbeta och försörja mig själv, sa Margarita på den presskonferens som hölls efter frisläppningen i förra veckan.

Text och foto: Joel Alvarez, frilansfotograf bosatt i Mexiko