Paraguay

Uppmärksammad rättegång i Paraguay är över

Manifestanter utanför Paraguays högsta domstol väntar på i rättegången kring massakern i Curuguaty, Paraguay / Foto: Oscar Barajas, Latinamerikagruppera

Elva småbrukare har dömts till långa fängelsestraff för bland annat mord på sex poliser i rättegången efter massakern i Curuguaty. Domen har medfört manifestationer i Paraguays huvudstad Asunción och andra städer, samtidigt som flera folkrörelseorganisationer kräver omedelbart frikännande.

”Vi kommer allt längre bort från sanningen”

Ett kors står på den plats där småbrukaren Adolfo Castro sköts till döds i Marina Kue / Foto: Conamuri

Fyra år efter den blodiga avhysningen av markockupanter i Curuguaty, Paraguay, är rättvisa fortsatt långt ifrån skipad.

Översvämningar i Paraguay slår hårt mot de fattiga

Översvämningarna Bañado Sur har tvingat många av invånarna att lämna området. Foto: Rebecca Cabrera, We Effect, Paraguay

Sedan i höstas har många fattiga i Paraguays huvudstad Asunción tvingats bo i hemmasnickrade temporära skjul på stadens torg och gator. Detta efter att de tvingats bort från sina hem efter att Paraguayfloden svämmat över.

”Inga fler mördade kvinnor!”

Demonstration mot kvinnovåld i Asunción, Paraguay. Foto: Oscar Barajas

”Stoppa våldet mot kvinnor! Inga fler döda kvinnor!" skriker ett hundratal demonstranter bestämt i Paraguays huvudstad Asunción.

Latinamerika drabbat av svåra översvämningar

Översvämningarna i Argentina, Paraguay och Uruguay har fått allvarliga konsekvenser och drabbat hundratusentals. Foto: Ministerio de Seguridad Argentina

Argentina, Uruguay, Brasilien och Paraguay har drabbats av våldsamma regn. Omkring 180 000 människor har evakuerats från sina hem i de värsta översvämningarna på många år.

Kvinnokampen på landsbygden i Paraguay

- Nu som förr har kvinnorna på landsbygden samma bekymmer när det gäller tillgång till hälsovård, utbildning, och krediter, samt till att kunna delta i beslutsfattande processer, säger Alicia Amarilla från Conamuri, en paraguayansk organisation för landsbygdskvinnor.

Hög politiker förlorade åtalsimmunitet efter protester i Paraguay

På torsdagen meddelades att den paraguayanske senatorn Víctor Bogados parlamentariska åtalsimmunitet hade hävts. Beskedet kom bara några timmar innan en planerad protestaktion skulle genomföras utanför kongressbyggnaden i Asunción. Bogado har anklagats för bedrägeri och missbruk av offentliga medel.

Misstänkt gerilla-attack lämnade en död och flera skadade i Paraguay

En polisman dödades och sju personer skadades i en attack mot en människorätts-delegation på väg hem från en utbildning i mänskliga rättigheter för polis och militär i Tacuatí, Paraguay, den 1 oktober. Misstänkta för attacken är Ejército del Pueblo Paraguay, EPP-gerillan. Det var när en grupp med instruktörer i mänskliga rättigheter var på väg från Tacuatí, där de hållit utbildningar i mänskliga rättigheter för militärtrupper och polis, som attacken skedde. Konvojen som attackerades bestod av tre fordon med polismän och MR-instruktörer från inrikesministeriet.

Studentrörelsen i Paraguay kämpar för sociala förändringar

Ana Portillo, sociologistudent och aktiv medlem i den paraguayanska studentrörelsen CREAR vid fakulteten för filosofi och humaniora vid Universidad Católica i Asunción, berättar för Latinamerika.nu om läget för de sociala rörelserna i landet ett år efter att den förre presidenten Fernando Lugo genom riksrätt. Fernando Lugo vann presidentvalet i Paraguay år 2008. Han ledde den politiska alliansen Alianza Patriótica para el Cambio där politiska partier och organisationer från både vänstern och högern ingick, däribland det konservativa Liberala partiet.

Tobaksföretagare ny president i Paraguay

I söndags hölls presidentval i Paraguay och utgången var föga överraskande. Den förhandstippade vinnarkandidaten från Coloradopartiet, Horacio Cartes, tog hem valsegern med 46 procent av rösterna.

Sidor

Prenumerera på Paraguay