Pakten som halverade antalet mord

”Regeringen förhandlade minskade mord med ungdomsgäng” var nyheten som den el salvadoranska nättidningen El Faro publicerade den 14 mars. Sen dess har El Salvador inte varit sig likt. Morden minskade med mer än hälften i landet, som har världens näst högsta antal mord per invånare.

Den 15 april slog El Salvador rekord: Inte ett mord på en hel dag. Men på El Faros redaktion är de inte lugna:

- Tidigare var vi rädda för ungdomsgäng och narkotikamaffian. Nu vet vi inte hur regeringen kommer att bete sig, säger El Faros redaktionssekreterare, Ricardo Vaquerano.

Vid början av året fick El Faro nys om att något är på gång.

- I januari fick vi ett tips från regeringen om att det pågick förhandlingar med fängslade ledare för ungdomsgäng för att minska antalet mord, berättar Ricardo Vaquerano.

El Faro är Latinamerikas första nättidning och bedriver undersökande journalistik. Enligt Vaquerano arbetar tidningen med samhällets viktigaste problem som korruption, våld och kriminalitet. El Faro går på djupet, till motsats från många andra medier, säger redaktionssekreteraren.

30 fångar skulle flyttas

Redaktionen följde upp tipset och inom en månad fick de, från en annan källa inom regeringen, misstanken bekräftad. Regeringen hade beslutat att flytta 30 av landets farligaste fångar från det säkraste fängelset Zacatecoluca, till ett öppnare fängelse. I utbyte skulle de rivaliserande ungdomsligorna Barrio 18 och MS 13 sluta döda varandra. En tredje källa bekräftade informationen. El Faro har kontakter inte bara inom regeringen, men också inom polisen, domstolarna, narkotikamaffian och ungdomsgängen.

- Vi tyckte att vi var redo att publicera nyheten. Dessutom fick vi reda på att en av våra konkurrenter arbetade med samma historia, så vi var tvungna att agera snabbt.

Den 14 mars publicerade El Faro nyheten. Nästa dag var den på förstasidan i alla landets medier, och nyheten nådde till och med utanför landets gränser.

- Det var väldigt underligt. De andra medierna brukar inte citera oss, kommenterar Vaquerano.

”Regeringen förhandlar med djävulen”, ”Vi blir ett nytt Ciudad Juárez”, ”Gängen tar över landet”, var några av reaktionerna i landet där våldet, enligt salvaradorerna själva, är problem nummer ett. Även ombudsmannen för mänskliga rättigheter tog till orda och krävde en förklarning av pakten som ansågs strida mot konstitutionen.

Regeringen erkänner ingen pakt

Men regeringen svarade med – tystnad.

33 timmar efter att nyheten har publicerats bjöd dock regeringen in cheferna för de stora medierna till ett möte i Presidentpalatset. Dock inte El Faro.

- Vi fick aldrig någon förklaring. Men senare fick vi reda på att säkerhetsminister Munghía Peyés sa att han betraktade vårt arbete som ”farligt”.

Samma eftermiddag kallade Munghía Peyés till presskonferens. Han förnekade förhandlingar med ungdomsgängen, men medgav att 30 fångar förflyttats från det toppsäkra fängelset Zacatetoluca. Anledningarna var två: humanitära skäl, värdigare utrymmen, där fångarna också kan ha viss kontakt med omvärlden, samt av säkerhetsskäl. Det gick nämligen rykten om att 24 LAW-raketer smugglats in i landet och att de skulle användas för att säkra fångarnas flykt från Zacatecoluca. Dessutom hade fångarna redan sonat 10 procent av sina straff vilket kunde legitimera en förflyttning.

Munghía Peyés förklarade det dramatiskt minskade antalet mord – från 14 till fem om dagen – med att polisen, under hans kommando, blivit mer operativ.
Men den 20 mars trädde militärbiskopen Fabio Colindres fram:

- Tack vare våra förhandlingar har de två gängen nu försäkrat att de inte kommer att döda varandra.

Colindres förklarade att gängledare och deras familjemedlemmar hade uppsökt honom för att få hjälp med att förbättra förhållandena både för fångarna och deras familjer. Med sig hade han Raúl Mijango, en tidigare gerillasoldat och befälhavare:

- Jag deltog i förhandlingarna som representant för det civila samhället.

De två medgav att regeringen har varit införstådd med förhandlingarna, men att den inte själv deltagit.

Text och foto: Erika Brenner, frilansjournalist, bosatt i El Salvador

Fakta

El Faro

Den prisbelönta salvadoranska tidningen El Faro – ”Fyren”- var den första tidningen i Latinamerika som helt och hållet skapades digitalt. Den kom först ut som veckotidning i april 1998. Grundarna är journalisten Carlos Dada och affärsmannen Jorge Siman som idag är chefredaktör respektive ekonomichef.

Tidningen arbetade länge med oavlönad arbetskraft.
Idag kommer El Faro ut dagligen och har enligt Wikipedia varje månad unika 400.000 besökare. 50 000 personer abonnerar på nyhetsbrevet.
Läsarna kommer främst från medelklassen i städerna. Det är inte de fattigaste eller de som bor långt från tätorter. Dessa har sällan tillgång till datorer och internet.

I hela Centralamerika arbetar sju journalister med att avslöja förhållandet mellan den allmänna säkerheten och våldet förorsakat av organiserad brottslighet och narkotikahandel.
Trots de känsliga ämnen som El Faro arbetar med har tidningen hittills inte fått några hot. De senaste fem åren har tre journalister mördats i El Salvador, men inte på grund av sin yrkesroll, vilket är fallet i Honduras och Mexiko där narkotikamaffian är i konflikt med journalisterna. Enligt El Faro handlar det om att narkotikabrottsligheten inte är lika etablerad i El Salvador som i grannländerna.

Det är gratis att prenumerera på El Faro. Tidningen har vissa annonsintäkter och säljer också begränsade upplagor av temanummer och större journalistiska utredningar.

Chefredaktör Carlos Dada vann förra året Maria Moors Cabot Prize från Columbia University. Flera av redaktionens medlemmar har fått nationella utmärkelser, bland annat den salvadoranska journalistföreningens pris för årets journalist.