Chilenska tortyroffer kämpar fortfarande för rättvisa

Skicka vidare Skriv ut
2010-11-12 19:28 : Sverige, Chile
Silvia Leiva arbetar för Agrupación ex presos politícos de Chile en Suecia. Foto: Luzilla Backa

Det är 20 år sedan Pinochet förlorade makten i Chile, men de som drabbades av hans handlingar kämpar ännu för upprättelse. Silvia Leiva är en av tusentals människor som fängslades och torterades. Det senaste halvåret har hon och gruppen "Agrupación ex presos politícos de Chile en Suecia" samlat in vittnesmål från personer som torterades och fängslades under Pinochet.

- Vi har haft ett halvår på oss, men det är alldeles för kort tid. Många har förträngt det de har varit med om och att börja gräva i det river upp gamla sår, säger hon.
Alla vittnen har heller inte velat ställa upp, vilket försvårat arbetet. Ett annat problem har varit att gruppen inte haft någon utbildning för krishantering.
- Många hemska minnen har väckts till liv, det har blivit många tårar, men också kramar och familjer har knutits närmare varandra.

Silivia Leiva och många andra fängslades på grund av sitt sociala engagemang. Som fyraåring dansade och sjöng hon för att samla in pengar till förnödenheter åt fattiga. När hon var 16 år var hon ledare och hjälpte hemlösa.
- Jag satt två år i fängelse på olika ställen. Jag blev torterad på alla ställen. Det finns sår som är svårläkta.
Många av offren lider ännu av de skador de fick under fångenskapen. Alkoholism, sömlöshet, diabetes, migrän och schizofreni är några av de symtom Silivia Leiva räknar upp.

Orättvis process

Chile har i flera etapper försökt att göra upp med sitt förflutna. År 2004 sammanställdes Valechrapporten av Kommissionen om politiska fängslanden och tortyr. Syftet med kommissionen var att samla in vittnesmål och bevis och med hjälp av dem utföra lämpliga åtgärder i de fall det förekommit brott mot mänskliga rättigheter. När vittnesmålen samlats in skapade kommissionen en förteckning över personerna. Offren fick sedan rättsliga fördelar.
- Hela processen har kantats med orättvisor. För det första representerades vi, offren, aldrig i kommissionen, utan den bestod av advokater, socialassistenter, kyrkliga representanter och psykologer.
Leiva anser även att insamlingen av vittnesmål pågick under alldeles för kort tid.
- I Chile var informationsspridningen väldigt dålig. Det var svårt att få folk medvetna om vad som pågick. Det är också en lång och svår process att psykiskt nå fram till offren. Många har förträngt det som hänt. Deras familjer vet kanske inte vad de har varit med om. Barn kan ha sett sina föräldrar bli bortförda och angripna, men aldrig riktigt förstått, säger hon.

FN:s resolution uppfylldes inte

Kommissionen misslyckades också med att följa FN:s resolution om människor som förlorat sina mänskliga rättigheter (Resolution 60/147 som antogs av generalförsamlingen 16 december 2005.)
- År 2004 fick kommissionen in 35 000 vittnesmål. Av dem förkastades 7 000. En del på grund av att fängslandet måste ha varat längre än fem dagar för att det skulle räknas.
Offren var också tvungna att identifiera var de har varit fängslade för att vittnesmålen skulle godkännas. Men det var svårt. Många hade ögonbindel och flyttades runt från ställe till ställe. Barnen blev också bortglömda i processen. Trots att de också hade haft traumatiska upplevelser räknades inte deras lidande.
Protester väcktes också mot kommissionen på grund av att vittnesmålen hemligstämplades i femtio år.
- Hela processen var ännu ett exempel på all orättvisa som riktats mot oss. Vi har marscherat och protesterat. Vi vill ha rättvisa. Tänk att det ännu år 2010 ska finnas torterare som går fria. Av hundratals torterare har endast sju dömts.
Offren har fått en symbolisk summa för sitt lidande. Summan betalas ut varje månad, men är mindre än minimilönen (cirka 1 600 kronor) i Chile.

Kommissionen öppnades igen

Efter omfattande protester öppnades kommissionen igen och ny insamling av vittnesmål gjordes. Processen började i februari 2010 och avslutades i augusti. Leiva har nu tillsammans med gruppen "Agrupación ex presos politícos de Chile en Suecia" (Gruppen för chilenska före detta politiska fångar i Sverige) samlat in vittnesmål ännu en gång.

Arbetet med att samla in vittnesmål har gjorts parallellt i Europa och Chile och avslutades i augusti 2010. Fram till december kommer kommissionen att gå igenom vittnesmålen för att se vilka man godkänner.
- Att hemlighålla vittnesmålen i femtio år är fel. Vi kommer att
fortsätta att slåss för sanningen och rättvisa och mot straffrihet, säger Leiva.

Text och foto: Luzilla Backa, frilansjournalist

Länkar

Fler nyheter

Politik & Samhälle

VM-arenor skördar dödsoffer i Brasilien

2014-04-17 15:55 : Brasilien

Om mindre än två månader börjar fotbolls-VM i Brasilien och förberedelserna har omgärdats av förseningar och dödsolyckor.

"Jag tog barnen i händerna och sprang"

Mario och Mariela. Två av de omkring 11 000 drababde av branden i Valparaíso, Chile. Foto: Lisa Karlsson

Mariela och Mario är två av de omkring 12 500 människor som drabbats av helgens enorma brand i Valparaíso, Chile. Latinamerika.nu träffade dem på den skola som nu fungerar som härbärge för ett 90-tal personer.

Storbrand blottar sociala klyftor i Chile

2014-04-13 16:55 : Chile
Branden rasade okontrollerat över Valparaísos kullar under flera timmar på lördagen. Foto: Marco Herrera

Under lördagseftermiddagen spred sig en våldsam brand snabbt över kullarna i den chilenska hamnstaden Valparaíso. Omkring 12 500 personer har drabbats, närmare 3000 hus har brunnit ner till grunden och hittills har 15 personer rapporterats döda. Men tragedin blottar även stora sociala klyftor och brister i stadens infrastruktur.

Uppdaterad 2014-04-16

De startar agroekologiskola för kvinnor

2014-04-09 01:59 : Chile
Byggnaden där Anauri kommer att starta en agroekologiskola för kvinnor. Foto: Anamuri

Den kvinnliga lantarbetarorganisationen Anamuri är på väg att förverkliga en dröm – att starta en agroekologiskola för kvinnor.

USA försökte störta Castro med sms-tjänst

2014-04-08 01:45 : Kuba

USA:s biståndsmyndighet Usaid arbetade i flera års tid med en sms-tjänst som skulle bidra till den kubanska regimens fall. Den Twitter-liknande tjänsten var inriktad på unga kubaner och hade som mest 40 000 användare, innan den lades ner 2012.

Latinogäng etablerar sig i Spanien

2014-04-03 13:14 : Latinamerika, Europa
Foto: Wikimedia Commons

I kölvattnet av den ekonomiska krisen i Spanien har flera organiserade Latinamerikanska gäng etablerat i landet. Enligt tidningen El País finns det omkring 300 gängmedlemmar i Madrid.

FMLN-anhängare i Sverige firade valsegern

Diana Cruz, sångare i gruppen Los Lencas som uppträdde under festen. Foto: Marlon Perez

Samtidigt som FMLNs anhängare firade Salvadors Sánchez Ceréns valseger på El Salvadors gator firades triumfen även i Stockholm.

Colombiansk underrättelsechef dömd för förföljelse av svensk journalist

2014-03-25 14:42 : Colombia

Colombia är ett av världens farligaste länder för journalister. Den senaste veckans domslut där Carlos Alberto Arzayús, vice chef inom den nu nedlagda underrättelsetjänsten DAS, dömdes till tio års fängelse för att bland annat olaglig övervakning, visar att även utländska journalister lever farligt i landet. En av de drabbade av den olagliga förföljelsen är Dick Emanuelsson, svensk journalist med mångårig erfarenhet av rapportering från Latinamerika.

Från transitland till drogproducent

2014-03-21 17:35 : Honduras
Opiumvallmo. Foto: Andrew Smith/Wikimedia Commons

Honduras har länge varit ett stort transitland i droghandeln mellan Syd- och Nordamerika, vilket starkt bidragit till den skenande våldsbrottsligheten. Men på senare tid har det även blivit tydligt att det fattiga landet blivit allt mer intressant som producent för regionens mäktiga knarkmaffior.

Skärpta motsättningar efter rekordjämnt val

Med endast 6364 röster vann FMLNs Salvador Sánchez Cerén presidentvalet i El Salvador gentemot högerkandidaten Norman Quijano den 9 mars. Högerpartiet Arena hade dock svårt att acceptera förlusten i den avgörande valomgången med en sådan knapp marginal, och nu menar många att de politiska motsättningarna i landet kommer att skärpas.