Omskakande regeringsskifte i Chile

Kraftiga efterskalv och tsunamivarning sabbade presidentbytet i Chile. Läget i de södra delarna av landet har förvärrats och katastroftillstånd har utlysts i flera regioner.

Minutrarna innan det var dags för Michelle Bachelet att lämna över presidentposten till Sebastián Piñera skakades Chile av tre kraftiga efterskalv.

Ett av skalven nådde 7,2 på richterskalan, de andra två låg strax över 6. Epicentrum för skalven var cirka 15 mil söder om Valparaíso, där den chilenska kongressen ligger och där presidentskiftet skulle ske.

Även i Valparaíso kändes efterskalven tydligt, men det var först när tsunamivarningen utfärdades som den riktiga paniken bröt ut. De hundratals poliser som fanns på plats runt om den stora kongressbyggnaden ropade åt folk att skynda sig mot stadens kullar för att ta skydd mot en eventuell tsunami. Butiksägare stängde snabbt igen sina butiker, kontor utrymdes och ett hav av människor flydde upp mot kullarna.

Presidentlunchen inställd

Presidentskiftet blev en hastig procedur och den planerade lunchen tillsammans med ledare från världens alla hörn, ställdes in. Efter ett kort samtal med hitresta besökare tog istället Chiles nye president Sebastian Piñera en helikopter och flög till Rancagua. En av de platser där skalven varit som starkast.

Det har även utlysts katastroftillstånd i den 6:e regionen, där efterskalven ägde rum. Detta för att undvika ett kaos liknande det som drabbade städer som Concepción och Talca efter jordbävningen den 27 februari. Beslutet innebär att det nu är utlyst katastroftillstånd i Chiles 6:e, 7:e och 8:e region.

Lisa Karlsson