Ollanta Humala är Perus nya president

Söndagens presidentval i Peru blev en rysare. Ollanta Humala inväntade resultat från det nationella valkontoret innan han straxt innan midnatt talade inför de tusentals åhörare som hade väntat på honom i flera timmar på torget Dos de Mayo i Lima.  

Klockan fyra på eftermiddagen presenterades de första preliminära valresultaten, baserade på intervjuer vid vallokalerna. Resultatet visade att Ollanta Humala fick 52, 5 procent av rösterna, emedan Keiko Fujimori fick 48,5 procent. I Lima strömmade folk till torget Dos de Mayo, en symbolisk plats i Peru där människor samlas i politiska protester och demonstrationer för mänskliga rättigheter. På samma plats tre dagar tidigare höll Ollanta sitt sluttal för tusentals anhängare.  

Denna gång fick dock folksamlingen på torget vänta länge innan Ollanta dök upp på scenen. Först straxt innan midnatt anlände den nyvalda presidenten. Då hade stämmningen redan dämpats av valkontorets rapportering: efter att nästan 80 procent av rösterna hade räknats låg de två kandidaterna nära varandra: Ollanta Humala på 50,087 procent och Keiko Fujimori på 49,913 procent.  

Ollanta höll relativt kort tal, där han upprepade flera av sina vallöften från kampanjen, framförallt vikten av att den ekonomiska tillväxten måste fördelas och nå hela befolkningen. Det finns ett behov av en starkare stat, som inte enbart fungerar i Lima, utan i hela Peru.

- Jag kommer personligen att resa runt för att försäkra mig om att staten fungerar, framförallt i de fattigaste delarna av landet, sa Ollanta inför den jublande folksamlingen.

Efter att cirka 90 procent av rösterna har räknats den 6 juni har Ollanta Humala vunnit med 51,3 procent mot de 48,6 procent som röstade på Keiko Fujimori.

Text: Kim Moberger, Latinamerikagrupperna

Foto: ANDINA/Alberto Orbegoso