Obama besöker Sydamerika i mars

USA:s president Barack Obama kommer att besöka Brasilien, Chile och El Salvador i mars för att ”skapa nya allianser för framgång på den amerikanska kontinenten”, som han uttryckte det under sitt årliga tal till nationen (The State of the Union) på tisdagen.

Det amerikanska nationella säkerhetsrådets talesman Mike Hammer kommenterade att president Obamas statsbesök ska "bidra till säkerhet och välstånd" genom stärkta partnerskap på den amerikanska kontinenten. Obama besökte Mexiko och Trinidad-Tobago i början av sin mandatperiod men det här blir första gången han besöker länder i Sydamerika.

I Brasilien kommer Obama att träffa den nya presidenten Dilma Rousseff, som Washington betraktar som Luiz Inácio Lula da Silvas efterträdare som talesman för hela regionen. Lula var den förste latinamerikanske presidenten som besökte Vita Huset efter Obamas makttillträde. Relationen länderna emellan började bra med höga förhoppningar på bättre relationer mellan Latinamerika och USA med Obama som president. Men förhoppningarna infriades inte och relationerna Brasilien – USA komplicerades med tiden alltmer, inte minst på grund av USA:s fortsatt höga tullar på importerade jordbruksprodukter och Brasiliens aktiva agerande för att lösa krisen kring Irans kärnenergiprogram.

Obama och Rousseff kommer enligt Mike Hammer främst att diskutera "ren energi, global tillväxt, uppbyggnadsarbetet på Haiti, utvecklingssamarbete och andra områden av global betydelse".

I Chile kommer den amerikanske presidenten att samtala om regionalt och bilateralt samarbete med president Sebastián Piñera.

- Chile är en av våra närmsta partners på det västra halvklotet och en av de främsta bidragsgivarna till Haiti, kommenterar Mike Hammer. Chile har snabbt utvecklats till en regional ledare vad gäller kärnenergisäkerhet, ren energi och krishantering, fortsätter han.

I El Salvador kommer Obama att träffa presidenten Mauricio Funes som Hammer beskriver som "en ledare som arbetar for att komma över traditionella ideologiska motsättningar i sitt land, för att öka välfärden för det salvadoranska folket".

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, besökte nyligen Chile, El Salvador och Brasilien, senast Brasilien vid Dilma Rousseffs makttillträde den första januari i år.

Text: Lena Zetterström
Foto: Ricardo Stuckert, presidentämbetets officielle fotograf