Oaxaca-mord fortfarande ouppklarade

Den 27 april 2010 mördades den finländska fredsobservatören Jyri Jaakkola och den mexikanska människorättsförsvararen Bety Cariño i ett bakhåll i delstaten Oaxaca, Mexiko. Två år senare har fortfarande inten straffats för morden, trots att det finns både vittnesmål och misstänkta.

Jyri Jaakola och Bety Cariño deltog i en internationell solidaritetskaravan som den 27 april 2010 skulle undsätta San Juan Copala. Det är ett fattigt samhälle på landsbygden där invånarna utropat sig som autonoma, inspirerade av bland andra zapatisterna i Chiapas. På grund av invånarnas politiska sympatier hade San Juan Copala omringats och skurits av från omvärlden av den paramilitära gruppen UBISORT.

Den humanitära situationen i San Juan Copala började bli desperat och fredskaravanen skulle komma till undsättning med filtar, vatten och mat samt visa sin solidaritet med lokalbefolkningens kamp. Karavanen bestod av såväl mexikanska aktivister som internationella fredsobservatörer från Finland, Italien och Belgien. Innan karavanen nått San Juan Copala skedde attacken. Ett tiotal personer skadades och Jyri och Betys liv fick ett tragiskt slut.

Ingen straffad för morden

Sedan dess har rättvisan lyst med sin frånvaro, som i så många andra fall av övergrepp och mord på människorättsförsvarare i Mexiko. Inte mycket har hänt i rättsprocessen, trots att det finns både vittnesmål och misstänkta. Enligt människorättsorganisationer i Mexiko saknas den politiska viljan att driva fallet.

Men det mexikanska och internationella civila samhället slutar inte hoppas på att rättvisa en gång ska skipas. I april 2012 genomförde flera organisationer ett protestmöte i Mexiko City och nu förbereds en anmälan mot Ulises Ruíz, som var delstatsguvernör i Oaxaca vid tiden för morden. Han anses vara ytterst ansvarig för dådet och den situation som invånarna i San Juan Copala tvingas genomleva. Bety Cariños familj kommer också att resa till Finland för att därifrån driva fallet.

"Om det är nödvändigt att åka till andra sidan jorden för att söka rättvisa, så gör vi det", sade Omar Esparza, Bety Cariños make, till den internationella organisationen Sipaz.

Flera organisationer driver fortfarande kampanj för att Bety och Jyris mördare ska straffas och straffriheten för brott mot MR-försvarare ska tas på allvar av landets myndigheter.: http://lavozdelanahuac.blogspot.mx

 

Text: Karin Bender, Kristna Fredsrörelsen Mexiko