Nytt avtal orsakar hungerstrejk

Ett avtal har nåtts mellan regeringen och ledarna för ursprungsfolken i området Ngabe Buglé. Förra fredagen rapporterade El Nuevo Herald att nya vattenkraftverk måste godkännas av ursprungsfolken. Men sedan avtalet presenterats för befolkningen i Ngabe Buglé, har de tagit avstånd från överenskommelsen och nu inleds en hungerstrejk.

I den nya överenskommelsen anges att nya vattenkraftverk som planeras helt eller delvis i Ngabe Buglés område (comarca), ska godkännas av ursprungsfolkens kongress och antas via folkomröstning i den aktuella valkretsen.

-Vi ser ingen som helst aneldning till fortsatta manifestationer på gatan. Detta avtal löser allt och det bör vara vad landet väntat på de senaste månaderna, sa ministern Jorge Ricardo Fábrega vid presentationen av överenskommelsen, enligt El Nuevo Herald.

Förhandlingarna har pågått mellan regeringen, en samordnande organisation för ursprungsfolknen och Silvia Carrera, ledare och förhandlare för Ngabe, med övervakning av FN som anklagas av ursprungsfolken för att ta myndigheternas parti. Carrera sa efter förhandlingarna att hon ville att förslaget skulle presenteras för baserna, alltså befolkningen i området Ngabe Bugle, innan ett offentligt uttalande gavs.

Hungerstrejk tills kraven möts

Enligt nyhetssajten Kaos en la Red har de svarat med att utlysa hungerstrejk och kräva att alla pågående projekt som inverkar på naturresurser som vatten, skog och mark stoppas och i framtiden förbjuds i Comarca Ngabe Buglé och kringliggande områden. De vill att klausul 5 ska återupprättas till sin ursprungliga formulering och att påbörjade projekt i Barro Blanco, Rio Corcha och Caño Clarito ska stoppas, enligt en kommuniké publicerad på organisationen FRENADESOs nyhetssajt. Hungerstrejk inleds idag och kommer fortgå tills regeringen svarar på de krav Ngabe Buglé har ställt upp.

-Vi har inte uppnått det vi ville med avtalet, utan de ekonomiska intressena har fått styra, kommenterar Ronaldo Ortiz, kommunikatör på Union Campesina Panameña som organiserar flera av de protesterande organisationerna, till latinamerika.nu. Nu har frågan komplicerats ytterligare, eftersom vissa framsteg gjorts.

Det nya förslaget delar de som vill acceptera det och de som vill fortsätta kämpa.

-Vissa grupper inom det civila samhället antar den dominerande diskursen för orkar inte med mer kamp. Det är trassligt just nu, säger Ronaldo Ortiz.

Ytterligare en avliden

Konflikten har sin upprinnelse i lagförslag 415, där klausul nummer 5 som tidigare förhandlats med regeringen förbjöd både nya och existerande projekttillstånd för utvinning av mineraler och konstruktion av vattenkraftverk som getts i Ngabe Buglés territorie. När lagförslaget presenterades i februari var klausulen plötsligt ändrad.

Den våldsamma repressionen av de folkliga protesterna i Panama har hittills lämnat efter sig tre döda. Tidigare har två personer dött i samband med konflikten. Igår avled en tredje, Franklin Javilla, som skottskadades den femte februari protester mot ett gruvprojekt i provinsen Chiriquí. Andra är försvunna, anhållna, skadade eller torterade och flera kvinnor har våldtagits.

Text: Anna Lok, Latinamerikagrupperna 

Foto: Martin Brusewitz, Frilansjournalist