Webbutbildning ska minska tonårsgraviditeter

Ny teknik ska förändra livet för invånare i en isolerad fiskeby i norra Honduras. Bland annat används en webbaserad utbildning för att minska antalet graviditeter bland tonåringar.

För fyra år sedan fick 16-åriga Cinthia Padilla möjlighet att lära sig att använda en dator. Nu undervisar hon barn, ungdomar och vuxna i sin hemby Plan Grande i hur de kan använda tekniken för att förbättra sina liv. De lär sig bland annat att använda program som Word och Excel. Hon använder även en webbaserad utbildning som syftar till att få ned antalet tonårsgraviditeter.

- Det hela började med att jag fick en begagnad dator av en affärskvinna i huvudstaden. Jag har hittills utbildat fler än 60 barn och några vuxna. Det har inte varit lätt, vem tror på en ung tjej?, säger Cinthia Padilla som drömmer om att en dag arbeta som systemingenjör.

Positiva till idén

Tack vare henne har invånarna i hembyn längs den karibiska kusten upptäckt fördelarna med internet och annan informations- och kommunikationsteknik. Det har bland annat gett lokala fiskare bättre finansiell kunskap när de säljer sin fångst och gör inköp.

Genom webbutbildningar i samarbete med organisationen Red de Desarrollo Sostenible har hon också bidragit till att öka medvetenheten kring tonårsgraviditeter. Med hjälp av bidrag från FN:s utvecklingsprogram UNDP ska studenter och lärare i grannsamhällen utbildas under nästa år.

I byn Plan Grande vid den karibiska kusten och i närliggande samhällen är lärarna entusiastiska över projektet och beskriver den tidigare bristen på sexualundervisning.

- Även om vi inte har tillgång till internet kan vi använda dessa interaktiva utbildningar som skapats för att hjälpa ungdomar att lära sig om sina kroppar, säger Julissa Esther Pacheco, lärare i grannbyn Punta Frijol.

- Jag gillar idén eftersom vi kommer att lära oss med hjälp av spel, säger åttaårige Javier Alexander Ramos som är en av Julissa Esther Pachecos elever.

Stort antal tonårsgraviditeter

Enligt landets hälsodepartement och siffror från FN är antalet tonårsgraviditeter i Honduras bland de högsta i Latinamerika - en av fyra i åldern mellan 15 till 19 år har fött barn.

Noel Ruíz, borgmästare i Santa Fe som är kommunen som Plan Grande tillhör, backar upp Cinthia Padillas initiativ och kom till byn i september för att lägga grunden till ett datorlabb som ska invigas i januari 2016. 

Text: Thelma Mejía/IPS