VM-arenor skördar dödsoffer i Brasilien

Om mindre än två månader börjar fotbolls-VM i Brasilien och förberedelserna har omgärdats av förseningar och dödsolyckor.

Pressen att färdigställa tolv fotbollsarenor har inneburit långa och ansträngande dagar för byggnadsarbetare med arbetsdagar på uppåt 18 timmar - vilket har ökat risken för olyckor och dödsfall.

Nio arbetare har redan omkommit på olika arenabyggen.

Den 7 februari omkom en 55-årig byggarbetare efter att ha fått ett slag i huvudet i samband med en nedmontering av en kran på Arena da Amazônia i staden Manaus i norra Brasilien. Vid samma bygge omkom en 22-åring i december efter ett fall då en säkerhetslina brustit. Samma dag dog en annan byggarbetare i området, 49-årige José Antônio da Silva Nascimento, i en hjärtattack. Hans anhöriga säger att arbetsvillkoren varit mycket hårda och att han hade långa arbetsdagar och arbetade "från söndag till söndag". En annan byggarbetare dog efter svåra skallskador efter att ha fallit vid bygget av Arena da Amazônia den 28 mars förra året.

I november förra året dödades två byggarbetare i Sao Paulo när en byggkran föll över den östra läktaren vid Arena Corinthians i Sao Paulo. 55-årige Abel de Oliveira dog i hjärtsvikt den 19 juli 2012 när han arbetade vid Minas Arena i staden Belo Horizonte. Den första dödsolyckan i samband med landets förberedelser inför fotbolls-VM skedde på Nationalstadion i Brasilia i juni 2012 då en ung byggnadsarbetare föll från en hög höjd.

"Regeringen pressar byggföretaen"

Den senaste olyckan inträffade den 29 mars på Arena Corinthians i Sao Paulo då 23-årige Fábio Hamilton da Cruz dog vid ett fall på åtta meter från en byggnadsställning. Hans död ledde till att arenaarbetet låg nere en tid eftersom myndigheterna krävde att byggbolaget skulle redovisa att de rättat till säkerhetsbristerna. Men nyligen godkände Brasiliens arbetsdepartement att arbetet återupptogs eftersom arenan måste vara klar till öppningsmatchen i fotbolls-VM den 12 juni.

Dåliga arbetsförhållanden har också krävt flera personers liv vid idrottsanläggningar som inte finns officiellt listade av Fifa. En del av en läktare vid Arena Palestra i Sao Paulo föll samman den 15 april förra året och en byggnadsarbetare omkom medan en annan skadades. Ytterligare en arbetare omkom i en elolycka i samband med en installation av belysning vid Arena do Grêmio i staden Porto Alegre den 23 januari förra året.

- Regeringen sätter press på byggföretagen och de tar ut det på byggarbetarna, som betalar med sina liv. Det var oansvarigt att skjuta upp arbetet vid Arena Corinthians, för att sedan med den tidspress som råder pressa arbetare med arbetsdagar på upp till 18 timmar, vilket lett till dödsolyckor, säger Antônio de Souza Ramalho, ordförande för Sao Paulos industriarbetarfack, Sintracon.

Han menar att försyndelserna kring VM-byggena kommer att få återverkningar i flera år framöver. Ramalho säger att kollapsen vid VM-arenan i Sao Paulo hade kunnat förhindras och beskyller arbetsledningen vid bygget för att ha ignorerat varningar. Kranen fästes utan att gjutas fast eftersom gjutarbetet skulle ta ytterligare 60 dagar och skulle ha blivit dyrare. Arbetare varnade för risker innan kranen föll vid Arena Corinthians i Sao Paulo, förklarar Ramalho.

Avtal förhindrar nattlig övertid

I december slöt landets myndigheter ett avtal med byggföretaget Odebrecht som innebär att kranarbetare inte får arbeta övertid eller på natten. Odebrecht är huvudentreprenör vid flera VM-arenor och enligt avtalet ska arbetstiden för övriga arbetare begränsas till 7,5 timmar per dag med en timmes lunchrast. Men enligt Ramalho följs inte avtalet.

- Det står klart att när tidspressen ökar kommer förebyggande åtgärder i andra hand. När arenan står klar är arbetarna utmattade och överansträngda, säger Jaques Sherique, maskiningenjör och expert på arbetsplatssäkerhet vid Rio de Janeiros ingenjörsråd.

Byggindustrin står för flest nya arbetstillfällen i Brasilien. Över tre miljoner nya jobb skapades inom industrin förra året. Men det är också inom byggsektorn som arbetsolyckorna ökar allra mest. Enligt Brasiliens arbetsdepartement ökade antalet olyckor med 12 procent från 2010 till 2012, från 55 000 till 62 000. I Sao Paulo har arbetsolyckorna inom byggsektorn ökat femfaldigt under de senaste två åren uppger Sintracon. Förra året rapporterades över 7 000 byggolyckor i Sao Paulo.

Text: Fabiola Ortiz/IPS