"Vi förlorade slaget - men inte kriget"

- Trots att vårt parti Frente Amplio por la Democracia (FAD) inte alls fick det stöd vi hade hoppats på, är jag nöjd med vår insats, säger Alejandro Urriola, som en kommentar till det skrala resultatet för uppstickarpartiet FAD i söndagens presidentval i Panama.
FAD nådde inte upp till 4 procent-spärren och kommer därmed att förlora sin status som politiskt parti. Men de kommer inte att ge upp försöket att organisera ett alternativ till de rådande politiska partierna.

- Vi gjorde vad vi kunde med de få resurser vi hade och den korta tid som vi lyckades driva vår valkampanj, anser Urriola. Först i september 2013 blev FAD antaget som politiskt parti, på grund av de mycket hårda regler som satts upp och som är svåra att uppfylla för nya politiska krafter.

Det dåliga valresultatet för FAD har både interna och externa orsaker. Massmedia gjorde sitt till genom att hela tiden bara nämda "de tre partierna", övriga var totalt osynliga. Det är också ett faktum att det i dagens läge är näst intill omöjligt att driva en politisk kampanj utan mycket stora finansiella resurser. Folk har vant sig vid att kunna gå till de olika partierna och höra vad de erbjuder: pengar i handen, madrasser eller spisar, cement, med mera. Det är därmed inte alltid det finns en ideologisk tanke bakom invånarnas röster.

Kampanjen gav kontakter

En av krafterna bakom bildandet av FAD är byggarbetarfacket Suntracs, med cirka 120 000 medlemmar. FADS:s presidentkandidat var även tidigare ordförande för Suntracs. Hur kan det då förklaras att endast en bråkdel av medlemmarna i fackförbundet röstade på partiet? FAD:s enda synliga framgångar i valet är att de fått två kommunfullmäktigeledamöter invalda.

- Alla våra kandidater gjorde inte sitt bästa, en del till och med kampanjade bara för sig själva och inte för partiet, vilket sedan var uppenbart i röstresultatet. Befolkningen kommer dock med tiden att ge oss rätt, när de ser att ingen förändring sker i deras byar, säger Urriola.

Samtidigt anser han att partiet lärt sig mycket av kampanjarbetet.

- Det har gett oss nya erfarenheter. Nu har vi även fått kontakt med invånare i byar som vi tidigare inte arbetade i och som vi nu måste fortsätta att besöka och arbeta med. För att förstärka vår ställning bör vi också etablera kontakter med olika kooperativ.

Stora förväntningar på Varela

Bland invånarna finns det dock hopp om förändringar genom den nyvalde presidenten Juan Carlos Varela från Panameñista partiet (PP).

- Juan Carlos Varela kommer att bli en bra president. Det första han måste göra är att få slut på korruptionen. Folket ville ha en en president som enar, inte en auktoritär som Martinelli. Jag väntar mig att han återupptar relationerna med Venezuela, att han stödjer det privata näringslivet så att det skapas fler arbetstillfällen, säger en kvinna, som vill vara anonym, till Latinamerika.nu.

Valresultatet visar att befolkningen ville ha bort Martinelli, men samtidigt röstade de på kandidater från hans parti till riksdagen. Dessa är nu i klar majoritet och Varelas parti PP måste ha klara stragier för att kunna driva igenom sina vallöften. Annars kommer folket att straffa ut honom och partiet i nästa val. Varela har till exempel lovat att samma dag som han tillträder kommer han att se till att det blir priskontroll på basvaror. Ett av hans mest utbasunerade vallöften var "58 dollar mer i fickan per månad". Det finns röster inom det tredje partiet, Partido Revolucionario Democratico, som menar att de borde alliera sig med PP. För Martinelli var valet en stor förlust och han hävdar att partiet kommer att driva en mycket hård opposition. Ett möjligt scenario är en partiell blockering av riksdagsarbetet. En annan att vi får se flera avhopp, ledamöter som byter parti. Och i bästa fall att politikerna kan komma fram till konsensus i viktiga frågor.

Text och foto: Berit Svensson Hernéndez, Latinamerikagrupperna