Vattenkris i torkans São Paulo

São Paulo. Foto: http://www.fotosedm.hpg.ig.com.br/ / Wikimedia Commons

Vattentäkterna för Brasiliens största stad São Paulo är nästan tomma och staden står inför sin värsta vattenkris hittills.

Cantareira-systemet som tidigare försörjde nästan hälften av stadens 22 miljoner invånare med vatten hade i början av februari bara en liten del av den ursprungliga vattenvolymen kvar.

Februariregnen har inte fyllt de sinande vattentäkterna tillräckligt och kan till och med ha förvärrat situationen genom att ransoneringar sköts upp trots krav från hydrologer.

Vattenbristen är särskilt skrämmande för de miljontals människor i São Paulo som kommer från landets fattigaste region, den nordöstra delen av landet där torka är vanligt förekommande. De hade aldrig kunnat föreställa sig att de skulle uppleva brist på vatten bland stadens överflöd.

- Vår vattentank rymmer 4 500 liter och räcker i två dagar. Jag förhandlar med grannar för att kunna installera ytterligare en vattentank på 10 000 liter, säger Luciano de Almeida, ägare till restaurangen Nación Nordestina som har 8 000 besökare i månaden.

Många av São Paulos invånare delar hans oro över hur de ska lagra vatten, särskilt invånare i norra zonen av storstadsområdet som först skulle påverkas av vattenransoneringar om delstatsregeringen beslutar om åtgärder.

Fattiga drabbas värst

Cantareira-systemet som tidigare försörjde norra zonen är nu nära kollaps. Och det är just i den norra zonen som många från Brasiliens fattiga nordöstra del bor.

Almeida, 40, är född i São Paulo. Hans pappa var den första av 14 syskon att lämna den nordöstra delstaten Pernambuco i jakt på ett bättre liv i storstaden. Han kom till São Paulo 1960, två år efter att en av de värsta torkorna någonsin drabbat Pernambuco. Han fick arbete på ett stålverk och ett år senare kunde han åka tillbaka till Pernambuco på semester. Hans bröder och systrar följde i hans spår och flyttade till São Paulo. Nu är situationen annorlunda.

- Livet i den nordöstra delen av landet har blivit lättare tack vare sociala förmåner och människor drabbas inte av samma lidande som förut, trots att den pågående torkan är en av de värsta i historien, säger Almeida som ofta besöker sin pappas hemtrakter.

Befolkningen på landsbygden som drabbas värst av torkan har lärt sig att hantera klimatet och samlar regnvatten i tankar för hushållet och för bevattning av grödor. En organisation i São Paulo, Movimento Cisterna Já, arbetar nu på samma sätt för att hjälpa människor i storstaden att klara vattenkrisen.

Samtidigt gör de förbättrade levnadsvillkoren i nordöstra Brasilien att allt fler väljer att flytta tillbaka.

- En av mina anställda har flyttat tillbaka och ska använda sina besparingar till att köpa en lastbil och sälja vatten, säger Almeida.

Paulo Santos, 38, som driver restaurangen Feijão de Corda i norra zonen, säger att han också planerar att återvända till sin hemstad Vitoria da Conquista i den östra delstaten Bahía som han lämnade för 20 år sedan.

- Jag är trött, livet i São Paulo är för stressigt. Torkan gör saker värre men den kommer att kunna hanteras på ett eller annat sätt. Vitoria da Conquista har vuxit och har allt, och levnadsstandarden är bättre nu, säger Paulo Santos till IPS.

Vill införa böter för vattenslöseri

Samtidigt arbetar Allians för vatten, ett nätverk av 46 sociala organisationer och miljöorganisationer i São Paulo, för en ökad vattensäkerhet i staden. Alliansen efterlyser höga böter för vattenslöseri och hänvisar till att skogsskövling ökar risken för torka och uppmanar till återplantering av skog. Även om februariregnen fyllde på de sinande vattentäkterna något är situationen fortfarande mycket allvarlig, enligt Marussia Whately från Allians för vatten.

- Det krävs ansträngningar till det yttersta för att minska lidandet för människor i de fattiga stadsdelarna som inte har vattentankar för att lagra vatten, säger Delcio Rodrigues som också tillhör Allians för vatten.

Vattenkrisen har orsakats av en två år lång torka i sydöstra Brasilien. Det skulle behövas en extrem nederbörd under mars för att vatten skulle kunna lagras inför nästa torrperiod på sex månader. Hydrologer menar dock att det är osannolikt och kräver ransonering av vattnet för att klara krisen.

Än så länge har inga politiskt initierade ransoneringar införts men delstaten São Paulos vattenbolag Sabesp sänker trycket i delar av nätet för att spara på vattnet. Som följd blir många hushåll, ofta de fattigaste som ligger högt upp på sluttningar, utan vatten i flera dagar. Bolaget har även infört böter för dem som ökar sin vattenkonsumtion.

I ett försök att undvika politiska beslut om ransonering som kan väcka missnöje har delstatsregeringen valt att använda vatten från Billingsreservoaren, vilket Delcio Rodrigues menar är förfärligt.

- Vattnet därifrån är kraftigt förorenat med kvicksilver och utgör en stor hälsofara, säger han till IPS.

Text: Mario Osava/IPS

Foto: http://www.fotosedm.hpg.ig.com.br/ / Wikimedia Commons