Värsta torkan på 50 år plågar nordöstra Brasilien

Den lokala skolan har aldrig varit så viktig som nu för landsortsbefolkningen i Pacheco i nordöstra Brasilien. Skolan är den enda platsen där det fortfarande går att få tag på rent vatten. Vattnet hämtas med hjälp av tankbilar som fylls på vid en reservoar som ligger fyra mil bort. Problemet är bara att reservoaren nu har börjat tömmas, samtidigt som torkan i regionen bara fortsätter.

- Det här är det enda sättet som det går att få tag på vatten här. Vi har inga naturliga sötvattenkällor - allt är torrt. Situationen är mycket svår, berättar läraren och byledaren Josilânia de Fátima dos Santos.

Varje dag kommer människor till skolan för att bära hem tre eller fyra stora hinkar med vatten. Hittills har det fungerat bra eftersom alla hjälps åt och bara tar med sig den mängd vatten de verkligen behöver för att kunna klara sin vardag.

- Men vi önskar verkligen att det fanns friskt vatten att dricka och vi ber för att det ska börja regna. Vi är desperata, säger Josilânia de Fátima dos Santos.

Även närmare 18 000 invånare i orten Pesqueira står utan tillgång till kranvatten. Nordöstra Brasilien upplever för närvarande den värsta torka som har drabbat regionen på 50 års tid, och enligt experter är orsaken en kombination av årets kraftiga upplaga av väderfenomenet El Niño och klimatförändringarna.

Booskap dör av törst 

Regionen har även tidigare plågats av torkor och många småbönder har drabbats hårt då bristande nederbörd lett till uteblivna skördar.

Jonas Brito, miljöchef i Pesqueira, säger att myndigheterna de senaste fem åren har tvingats leverera dricksvatten med hjälp av tankbilar. Det två senaste åren har situationen dock förvärrats betydligt.

- Vi står på gränsen till en kollaps, säger han.

För närvarande arbetar 70 tankbilschaufförer med att transportera vatten till landsbygdsbefolkningen, men vattnet räcker inte till att bevattna åkrarna - som en majoritet av lokalbefolkningen lever på att odla.

Hela fält med majs, bönor och kassava står nu och förfaller. Mjölkproduktionen har minskat drastiskt och många boskap dör av törst.

Dessutom har vattenreservoaren börjat sina.

- Den kan vara tömd nästa månad, säger Jonas Brito.

Det skulle innebära att tankbilarna måste resa ännu längre för att få tag på vatten, och kostnaderna för krisen skulle därmed stiga ytterligare.

Ökande temperatur

Även befolkningen i staden Pesqueira har fått känna av torkan, då den vattenreservoar som användes för stadens behov nu bara har kvar tio procent av sin kapacitet.

Pesqueiras utsatta läge belystes av forskare redan 2007, då en studie visade att detta är den stad där medeltemperaturen har ökat som mest i fem av landets regioner. Från 1981 och fram till 2000 steg temperaturen här med 0,6 grader Celsius varje årtionde.

Enligt Brasiliens klimatpanel PBMC är temperaturökningen ett resultat av klimatförändringarna.

- Klimatförändringarnas effekter är tydligast i Brasiliens nordöstra region, sade José Marengo, som även skrivit rapporter åt FN:s klimatpanel.

Torkorna i regionen hänger även samman med El Niño, ett väderfenomen som enligt José Marengo riskerar att bli än mer kraftfullt om temperaturerna på land och i hav fortsätter att stiga.

I Pacheco menar befolkningen att förändringarna redan är här.

- Vi har märkt att nederbörden har minskat, torkan är mer intensiv än tidigare och det är varmare än det var förr, säger Jonas Brito.

För att bemöta den ökande bristen på vatten i regionen har centralregeringen beslutat att avleda en del av São Francisco-floden via en kanal som ska förbättra tillgången på vatten i Pesqueira. Bygget av denna kanal förväntas dock bli klar först i slutet av nästa år. 

Text: Nadia Pontes/Ips