Vänstern segrar i El Salvador

*Mauricio Funes är El Salvadors nästa president. Segern är historisk, för första gången kommer landet att få en president som representerar ett vänsterparti. FMLN lyckades i gårdagens val segra över högerpartiet ARENA som haft makten i landet i över 20 år.*

När första prognoserna började komma och det stod klart att FMLN var mycket nära att FMLN utropades som segrare med orden _”Un paso al frente! Mauricio Presidente!”_ (Ett steg framåt! Mauricio president!) tårades ögonen på många.

– Vi har kämpat för det här så otroligt länge och en seger är så efterlängtad, säger valarbetaren Simón Escalante med tårarna av glädje rinnande längs kinderna.

*Resultatet*
När 99 procent av rösterna är räknade på måndagens morgon har Mauricio Funes och FMLN fått 51,3 procent och Rodrigo Avila och ARENA 48,7 procent. Redan vid tiotiden på söndagskväll kunde den före detta TV-journalisten Funes utropa sig som säker segrare.

– Det står nu klart bortom alla tvivel att jag blir El Salvadors näste president, deklarerade han inför pressen och jublande anhängare.

Drygt en timme senare accepterade ARENA och presidentkandidaten och före detta polischefen Avila officiellt förlusten. Den nuvarande presidenten Antonio Saca uttryckte även han sina gratulationer till det segrande partiet.

Spänningen är hög under rösträkningen: Lisa Minell

*Steg åt vänster*
Efter att ha genomlidit ett inbördeskrig mellan den dåvarande gerillagruppen FMLN och statsmakten under hela 80-talet, som krävde minst 75 000 liv, och efter att ha styrts av det liberala partiet ARENA allt sedan dess, innebär FMLN:s seger ett rejält kliv till vänster på den politiska skalan. Funes har lovat flera sociala reformer, inga fler nyliberala projekt och att hans regering kommer att rikta in sig på att hjälpa de fattigaste och mest utsatta i samhället.

*Anmälningar om valfusk*
Innan valet kom det många rapporter från befolkningen om olika oegentligheter. Det som främst uppmärksammades var den stora närvaron av honduraner och nicaraguaner med falska identitetskort med avsikt att rösta. Även utdelning av falska identitetskort för att ge folk möjligheten att rösta dubbelt var en vanligt förekommande anmälning, samtliga för att rösta på ARENA. Mycket vanligt var även anmälningar om stora företag i landet som tvingar sina anställda att rösta på ARENA under hot om att annars förlora jobbet.

Närvaron av internationella och nationella observatörer var stor och inkluderade bland annat grupper från OAS, EU samt inbjudna från partierna och från sociala rörelser, däribland en grupp på tolv svenskar, varav två riksdagsledamöter från vänsterpartiet, ingick.

Före valet talades det om att mellan 5 och 20 procent av rösterna skulle kunna komma att vara fuskröster. Hur omfattande fusket har varit är inte klarlagt och flera av valobservatörernas samordningsorganisationer kommer med sina rapporter i veckan.

_Lisa Minell_