Välbevakad rättegång mot mapucheledare

Rättegången mot en machi, en andlig och medicinsk ledare tillhörande mapuchefolket, i Temuco i södra Chile har medfört stort polispådrag i staden. Machin Celestino Córdova anklagas för att 2012 ha tänt på en gård och orsakat gårdsägarparets död genom branden.

Gården Granja Lumahue ligger i ett område utanför Temuco som är starkt militäriserat efter år av markkonflikter mellan mapuches och stora jord- och skogsägare. Celestino Córdova har haft en ledande roll i det lokala mapuchefolkets kamp för sin jord, och de mapuches som nu dagligen samlar sig utanför domstolen tror att anklagelsen mot honom är fabricerad av politiska skäl. Det samma tror försvarsadvokaten Pablo Ortega, som i många år arbetat med olika mapuchefall.

- Dessa fall är extra svåra eftersom det finns stora ekonomiska och politiska intressen på motståndarsidan. Det är ett väldigt starkt tryck på domarna att fälla Celestino Córdova, oavsett hur bra argument vi kommer med i försvaret, säger han till Latinamerika.nu.

Storföretag bakom jordkonflikter

Markkonflikter mellan storföretag och utsprungsbefolkning är vanliga i hela Latinamerika. I Chile handlar det dock inte så ofta om stora privata jordägare som om multinationella skogsbolag.

- Dessa har redan planterat tall och eucalyptus på stora mängder mark i Chiles 8e, 9e och 10e regioner. Men de vill ha ännu mer, och då finns det inte mycket annan mark att ta till än den som tillhör mapuches, säger Gaston Varas, från Temuco. Han är inte själv mapuche, men väl förtrogen med mapuches språk, kultur och kamp.

- Mapuchefolket kämpar verkligen för sin överlevnad idag. De har trängts undan mer och mer, och deras jordbruk är nu så små att de nätt och jämnt går att leva på, säger han vidare.

Rättegången i Temuco har väckt stort massmedialt intresse i Chile. Ett skäl är den stora demonstration som ägde rum när rättegången startade den 3 februari, och som på slutet ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Vid sammandrabbningarna häktades bland annat en 22-årig svensk medborgare på besök i Chile, malmöbon Christoffer Quidel Larsson vars far är mapuche. Flera av de häktade misshandlades av polisen vid gripandet.

- Jag blev slagen så blodig i ansiktet att mina kamrater inte kände igen mig när jag fördes in på polisstationen, säger Alberto Curamil från Curacautín.

Han har fått sys i ögonbrynet och örat, och en röntgenundersökning har också visat ett brustet ligament i ena känt efter polisens slag och sparkar.

Svårt bevisa vem som är skyldig

Ett annat skäl till uppmärksamheten är att machin Celectino Córdova är känd i hela Temuco-regionen, även utanför mapuchesamhället. Han har bland annat hållit föredrag om traditionell kultur och medicin på universitetet i Temuco. Men medias beskrivningar av honom är ofta vinklad och ger mycket mer utrymme åt åklagarsidan än åt försvaret.

Att Celectino Córdova anklagats för mordbranden beror på att han den aktuella decembernatten 2012 hittades av polisen ett par kilometer från Granja Lumahue med ett skottsår i sidan. Åklagaren hävdar att skottet avlossats av jordägaren när branden började, medan försvaret menar att detta av tids- och avståndsmässiga skäl är omöjligt. Försvaret pekar i stället på att två oidentifierade bilar rört sig i området den natten, vilket man anser märkligt med tanke på att området står under stark poliskontroll. Styrkor från både kommandotrupper, säkerhetspolis och vanlig polis fanns där bevisligen, och en skottlossning förekom, men vem som avlossade skottet som sårade Celestino Córdova är svårt att bevisa. Själv har han nekat till att uppge hur hans skada uppkommit.

Rättegången i Temuco väntas pågå minst två veckor till. Om den slutar med en fällande dom, kommer konflikten mellan mapuches och den chilenska staten troligen att skärpas ytterligare.

Text: Ingela Björck, frilansjournalist
Foto:
Christoffer Quidel Larsson och Ingela Björck