Ursprungsfolksfångar kan släppas

*Överklagan av häktningen av fem ursprungsfolksledare från organisationen Opim i den mexikanska delstaten Guerrero beviljades på måndagen av en domare i Acapulco. Fyra av de fem häktade, som definierar sig själva som politiska fångar, kan släppas inom 24 timmar.*

De fem är anklagade för mord på en informant till militären i april i år. De häktade uppger att de fängslats på grund av sitt sociala engagemang och det finns inga klara bevis för deras inblandning. Istället finns det vittnesmål på att de befunnit sig på annan plats under tiden för mordet, uppger människorättsorganisationen Tlachinollan (Centro de derechos humanos de la Montaña) i ett pressmeddelande.

Orlando Manzanares Lorenzo är en social ledare i ursprungsfolksbyn El Camalote. Han sade i september på anstalten i Ayutla:

- Vi sitter fängslade för att inte kunna störa regeringen. Det är bekvämt för dem. Vi är fängslade för att vi kämpat för vårt folk och vår by.

Flera internationella organisationer har tryckt på i frågan. En av de häktade blir kvar i häkte, då det enligt domaren finns vittnen som knyter honom till platsen för mordet. Tlachinollan hävdar dock att dessa vittnesmål är mycket vaga.

Organisationen Opim, Organizacion del pueblo indigena me´phaa, som företräder me´phaa-folket har under den senaste tiden utsatts för många hot och en av ledarna har blivit mördad. Opim arbetar med flera rättsfall, bland annat ett fall med tvångssterilisering av 14 män och två fall där militärer våldtagit me´phaa-kvinnor i El Camalote.

Flera människorättsorganisationer har uttryckt sin oro för att MR-försvarare anklagas för olika brott och att sociala protester bemöts med militärt gensvar i södra Mexiko.

- Den här domen visar att åklagarämbetet i Guerrero (procaduria general de justicia de Guerrero) fabricerat brotten för vilka de fem Opim-medlemmarna häktades och att frihetsberövandet var ämnat att bromsa Opims arbete, skriver Tlachinollan i pressmeddelandet.

De skriver också att det är tydligt att rättvisan inte är lika för alla, ”för fallet med Lorenzo Fernández Ortegas mord fortfarande är olöst”. Fernández Ortega är bror till en av de kvinnor som anmälde militären för våldtäkt 2002. Han mördades på väg till ett möte med FN:s sändebud för mänskliga rättigheter tidigare i år.

_Tove Silveira Wennergren_